"Een erg fysiek nummer dat je uitdaagde sexy te zijn"

"Could Justin Timberlake get any hotter?", vroeg nieuwswebsite The Guardian zich terecht af, toen de zanger midden 2006 zijn "SexyBack" op de markt gooide. Het werd Timberlakes eerste nummer één-hit in de VS en ook Vlaanderen ging voor de bijl. Het nummer kwam exact 10 jaar geleden in de hitparade terecht om uiteindelijk de derde plaats te bereiken. Al vond de platenmaatschappij het nummer aanvankelijk niet echt geschikt voor de toen 25-jarige zanger. Maar, aldus Yahoo Music, "Gelukkig dat hij het risico genomen heeft, anders zou de sexy nooit teruggebracht geweest zijn".

Timberlake: "Ik moest heel wat mensen overtuigen dat dit lied me op het lijf geschreven was. Men vond dat het niet bij mij paste. Ze dachten dat het een grap was." (Oprah's Master Class, mei 2014)

"Ik luisterde naar de radio en dacht: "Wat een rommel allemaal. Wat zou ik nu willen horen?" Dat was mijn uitgangspunt. Alles werd eindeloos herhaald en leek voortdurend op elkaar. Ik wilde iets unieks creëren. Anders had het toch geen zin om iets uit te brengen." (The Daily Telegraph, juli 2006)

"Ik wilde een meesterwerk maken. Tegenwoordig is muziek afgegleden naar zo’n shit, met al die vooraf vastgelegde acts. Alsof jongeren alleen iets willen horen dat hooguit één minuut duurt en er geen platen meer gemaakt worden om een carrière op uit te bouwen. Voor mij was dit de gelegenheid om “Fuck that!” tegen die manier van werken te zeggen." (The Guardian, juli 2006)

"Ik heb het nummer helemaal zelf geschreven. Het is een erg fysiek nummer dat je wil uitdagen. Uitdagen tot een sexy dans." (The Guardian)

"Er waren alvast hevige discussies met de toenmalige baas van het muzieklabel waartoe ik toen behoorde. Ze hadden hem geïnformeerd dat dit lied nooit voor mij zou werken en hij bleef dat maar herhalen. Maar ik zei: "Gooi dat nummer gewoon op de markt." Om hem te sussen heb ik dan snel een tweede video voor een ander lied moeten opnemen, een soort backup voor "SexyBack"." (Oprah's Master Class)

"Maar ik geloofde in dat nummer. Ik geloofde in de impact ervan op de luisteraars. Ik zag ook wat het met hen deed. Je moet soms op je instincten vertrouwen." (Oprah's Master Class)

"Velen denken dat "I’m bringing sexy back" op mij persoonlijk slaat. Maar dat is maar een rol die ik speel. Soms begrijpen ze dat, maar soms ook niet. Oorspronkelijk wilde ik het nummer dan ook niet die titel geven. Ik vond dat het je te direct in het gezicht sloeg. Maar hoe meer ik het speelde, hoe meer mensen ernaar bleven verwijzen." (Radiozender NPR, oktober 2010)

De begeleidende video werd opgenomen in een van de meest luxueuze gebouwen van Barcelona. "Het is duidelijk dat we het interieur wilden uitspelen, zowel de buiten- als de binnenkant. Het levensritme in Spanje kan je niet vergelijken met waar ook ter wereld. Het is zo tof om hier te filmen. En de vrouwen zien er superleuk uit, dus dat is mooi meegenomen", aldus Timberlake op MTV News.

Oordeelt u zelf:

lees ook