"Ingrijpende maatregelen alleen na rechterlijke toets"

Open VLD schiet een aantal elementen af uit het veiligheidsplan dat coalitiepartner N-VA vandaag heeft goedgekeurd. De Vlaamse liberalen zijn er wel voor te vinden om het lokale niveau beter te betrekken bij de terreurbestrijding, maar passen voor maatregelen die volgens hen niet in overeenstemming met de grondwet zijn. CD&V, die andere Vlaamse coalitiepartner, houdt voorlopig de kiezen op elkaar.

Volgens Open VLD heeft de regering na de recente aanslagen al 30 nuttige en proportionele maatregelen getroffen in de strijd tegen terreur. "Open VLD staat steeds open voor bijkomende maatregelen, moesten die nodig blijken", zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. "Hoe kunnen we bijvoorbeeld het lokale niveau beter betrekken in terreurbestrijding? Hoe kunnen we gevaarlijke geradicaliseerde individuen beter opvolgen?"

Rutten wil niet te ver gaan. "Eventuele bijkomende maatregelen moeten steeds passen binnen het kader van onze grondwet en rechtsstaat. Bij ingrijpende maatregelen zoals huiszoekingen, telefoontap en aanhoudingen moet er altijd vooraf een rechterlijke toets zijn. Mensen oppakken is niet de taak van de politiek. De grenzen van onze rechtsstaat zijn duidelijk en daar houden we aan. De grondwet zetten we niet buiten spel."

Kamerfractieleider Patrick Dewael is ook sceptisch. ""In Frankrijk kondigde de politiek de noodtoestand na 13 november af voor 12 dagen. Vandaag is ze nog steeds van kracht. Hoe geraak je er nog van af? In tussentijd vonden er nog zware aanslagen plaats. De Franse onderzoekscommissie trekt het nut ervan dan ook sterk in twijfel en is gewonnen voor ons systeem met een onafhankelijke bepaling van het dreigingsniveau door het OCAD met bijhorende maatregelen."

"Bovendien heb je ook andere landen waar de noodtoestand geldt", gaat Rutten verder. "Recent nog Turkije. Daar worden mensen gearresteerd zonder toets van de rechter. Dan gaat het over professoren, leraars, zelfs een Belgisch-Turks meisje. Dat zijn toestanden waarin ik in België helemaal niet in wil terechtkomen."

Vanuit CD&V-hoek blijft het voorlopig stil. Kamerfractieleider Servais Verherstraeten laat onze redactie weten dat zijn partij "niet zal communiceren".