"Rechter mag niet buitenspel gezet worden, ook niet tijdelijk"

Vanuit juridische hoek komen kritische reacties op het N-VA-voorstel om burgemeesters en politie extra bevoegdheden te geven bij een eventuele noodtoestand. Philippe Van Linthout, voorzitter van de Vereniging voor Onderzoeksrechters, waarschuwt dat een rechter niet buitenspel mag worden gezet, ook niet tijdelijk.

"Wij zijn absoluut geen voorstander van een rechter die aan de zijlijn ergens staat", aldus Van Linthout. "Een onderzoeksrechter die niet met zijn voeten in het dossier zit, gaat van de kant van politie het verwijt krijgen dat er te weinig affiniteit is met wat er op het terrein gebeurt."

De reactie van de politie laat zich voorspellen volgens Van Linthout. "We gaan het zelf doen, dus geef ons de mogelijkheden en geef ons bevoegdheden - een soort van noodtoestand - en we zullen het wel zelf oplossen. Daarna komen we het u wel uitleggen."

Conclusie? "Dat lijkt mij zeer ongezond. We hebben nood aan een rechter die met zijn voeten in het dossier staat en die onmiddellijk eigenlijk alles kan aftoetsen, machtigen of verbieden als hij meent dat er de regels onvoldoende gerespecteerd zijn."

De Vereniging van Onderzoeksrechters heeft geen kritiek op de politiek of op partijen, maar wil het beleid wel waarschuwen dat de politici het helikoptertoezicht moeten bewaren. Volgens Van Linthout is al veel wettelijk geregeld over het rechterlijk toezicht en de onderzoeksrechters hebben daarover nu al voldoende expertise.