Brendan Dassey uit "Making a murderer" komt voorlopig niet vrij

Brendan Dassey, een van de hoofdrolspelers uit de populaire Netflix-docuserie "Making a murderer", komt voorlopig niet vrij. Een Amerikaanse rechtbank had zijn veroordeling uit 2007 in augustus vernietigd, maar het Openbaar Ministerie van de staat Wisconsin heeft daar nu beroep tegen aangetekend. Er komt dus een nieuw proces.

De tiendelige documentaireserie "Making a murderer" brengt het verhaal van Steven Avery en zijn neef Brendan Dassey. Avery werd in 2005 opgepakt voor de moord op Teresa Halbach, een freelance fotografe. Daarvoor had hij al 18 jaar onterecht in de cel gezeten voor de verkrachting van een vrouw. Dassey werd verdacht van medeplichtigheid voor de moord op Halbach. In 2007 kreeg hij levenslang.

De in 2005 16-jarige jongen legde bekentenissen af, maar de onderzoekers zouden die bekentenissen op een niet geoorloofde wijze van de zwakbegaafde tiener ontfutseld hebben.

Dat was ook de reden waarom een rechter op 12 augustus het vonnis uit 2007 vernietigde. De onderzoekers zouden valse beloftes gemaakt hebben aan de jongen. De rechter gaf ook Dassey's eerste advocaat een veeg uit de pan. Hij liet toe dat zijn minderjarige cliënt door de onderzoekers werd "gegrild".

Met de uitspraak van augustus kwam de vrijlating van Dassey dichterbij, maar zover komt het voorlopig niet. Het Openbaar Ministerie van de staat Wisconsin heeft beslist om in beroep te gaan; en dus komt er een nieuw proces. Volgens openbaar aanklager Brad Schimel hebben twee rechtbanken geoordeeld dat Dassey vrijwillig bekend heeft en de onderzoekers geen ongrondwettelijke verhoortechnieken hebben toegepast.

"De familie van Halbach is op de hoogte van het beroep en staat volmondig achter de beslissing van het Openbaar Ministerie om gerechtigheid te laten geschieden uit naam van hun dochter", voegde hij eraan toe.

De advocaten van de nu 26-jarige Dassey reageren ontgoocheld op het beroep. "We kijken er naar uit om zijn rechten voort te verdedigen in de rechtbank. Net als Brendan zijn we zijn vele supporters dankbaar voor hun voortdurende trouw en kracht."

Tweede seizoen

De Halbach-moord werd vorig jaar uitvoerig belicht in een tiendelige documentaireserie, onder de titel "Making a murderer".

De serie deed vragen rijzen over de wettigheid van de gevolgde procedure in de zaak. Heel wat kijkers kregen het vermoeden dat de twee mannen onschuldig in de cel zaten. De gerechtelijke autoriteiten die de zaak hadden behandeld, noemden de documentaire dan weer vooringenomen.

In juli werk bekendgemaakt dat er een tweede seizoen komt van de Netflix-serie.

Meest gelezen