Brusselse City Parade klokt af op 62.000 feestvierders

De 16e editie van de City Parade heeft gisteren uiteindelijk 62.000 feestvierders gelokt. Het gratis elektrische dancefestival vond voor het eerst sinds 2011 weer in Brussel plaats, aan de voet van het Atomium. De verhoopte 100.000 bezoekers werd -niettegenstaande het mooie weer- niet gehaald. Toch is de organisator uiterst tevreden met de opkomst.

"De 100.000 man hebben we niet gehaald ondanks het mooie weer, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Toch ben ik heel tevreden", vertelt organisator Claude Van Cools.

Er waren verhoogde controles aangekondigd vanwege het terreurniveau drie. Zo werden rugzakken systematisch gecontroleerd, was er een verhoogde politieaanwezigheid en werden er betonblokken geplaatst om voertuigen te weren. Toch werd het een namiddag zonder noemenswaardige problemen.

"De jeugd is echt braaf geworden. We hebben amper medische interventies gehad en ook qua controles aan de ingang is alles perfect verloren", aldus nog Van Cools.

De deuren van het dansfestival openden om 14 uur en om 16 uur knalden de eerste beats door de boxen van de twee vaste podia en de 24 praalwagens, waarop een honderdtal DJ's optraden. Nieuw dit jaar was een nachtelijke parade. Van 20.30 uur tot 22.00 uur maakten de rijdende discotheken een tweede ronde rond het Atomium. Rond 23 uur was er een vuurwerk.

Uitdaging

Het was van 2011 geleden dat de City Parade de hoofdstad nog eens aandeed. Voor de organisator en tevens Brusselaar Claude Van Cools was het een symbolische daad om het gratis festival naar Brussel terug te halen.

"Het was een uitdaging om de City Parade opnieuw in Brussel te organiseren, want in Luik had ik misschien meer volk op de been gekregen. Maar ik wilde een signaal sturen en dat is gelukt", besluit Van Cools.