Chelsea Manning in honger­staking in gevangenis

De voormalige klokkenluidster van Wikileaks Chelsea Manning is een hongerstaking begonnen in de militaire gevangenis in Fort Leavenworth, in de staat Kansas. Volgens haar entourage wil ze daarmee de nodige verzorging afdwingen tijdens haar geslachtsverandering. Het nieuws over de hongerstaking is nog niet bevestigd door de gevangenis zelf.
U.S. Army

De transseksuele soldate Chelsea Manning werd veroordeeld als man, en kreeg van het gerecht de toestemming om in de gevangenis een hormonale behandeling te ondergaan.

Manning zegt niet alle gepaste behandelingen gekregen te hebben, en klaagt ook over het feit dat ze geen vrouwelijk kapsel mag hebben. In de mannengevangenis waar ze verblijft geldt immers de regel dat het haar van de gevangenen niet langer dan vijf centimeter mag zijn.

"Ik heb geen enkele hulp gekregen", zegt Chelsea Manning in een verklaring verspreid door haar entourage. "Ik vraag alleen maar waardigheid en respect", zo voegt Manning toe die de militaire gevangenis beschuldigt van mishandeling. Volgens haar entourage werd ze in juli korte tijd in het ziekenhuis opgenomen na een zelfmoordpoging.

Chelsea Manning werd in augustus 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel omdat ze 700.000 vertrouwelijke documenten overmaakte aan WikiLeaks. Na een juridische strijd kreeg ze na haar veroordeling de toestemming om haar voornaam te veranderen, en om een hormonale behandeling te ondergaan om haar uiterlijk te veranderen.