Clinton: "Helft van Trump-kiezers zijn betreurenswaardige lui"

In de toch al bitsige verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten heeft de Democrate Hillary Clinton nu flink van zich afgebeten. De helft van de kiezers van haar Republikeinse rivaal Donald Trump zijn "een troep betreurenswaardige lieden", zegt ze. De campagne van Trump slaat terug en zegt dat Clinton "miljoenen Amerikanen beledigd heeft", waarop Clinton heeft laten weten dat ze haar uitspraak betreurt.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hillary Clinton viel hard uit naar de kiezers van haar rivaal tijdens een meeting voor de holebigemeenschap. "De helft van de kiezers van Trump zijn betreurenswaardige lui; ze zijn racistisch, seksistisch, islamofoob, wat je maar kan bedenken". Spijtig genoeg zijn er dergelijke mensen en Trump heeft hen vleugels gegeven, zei ze. 

De andere helft van de Republikeinse kiezers zijn "gewoon wanhopig op zoek naar verandering" omdat ze zich in de steek gelaten voelen door de economie en door de overheid. Zij hopen dat gelijk welke verandering hun leven zal verbeteren. Voor dat soort mensen moeten we begrip en sympathie hebben, zei Clinton.

Ze verweet Trump dat hij extreemrechtse haatgroepen ingeschakeld heeft in zijn campagne en een radicale machtsgreep heeft doorgevoerd in de Republikeinse partij. "Zijn afkeer van de waarden die ons land groot maken, zijn ronduit gevaarlijk", klonk het.

De campagnestaf van Trump sloeg meteen terug en stelde dat Clinton "miljoenen Amerikanen beledigd heeft". Clinton zegt nu dat ze haar uitspraak betreurt en dat veel Trump-aanhangers hard werkende Amerikanen zijn.

De campagne lijkt nu nog meer bitsig te worden nu de grote voorsprong van Clinton in de opiniepeilingen weer wat lijkt af te nemen. Dat is onder meer het geval in Florida en Ohio, twee staten die beide kandidaten absoluut nodig hebben om tijdens de verkiezingsnacht te triomferen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Trump vindt Clinton "een instabiel persoon"

De modder vliegt langs beide kanten in de campagne. Donald Trump heeft overigens ook fors uitgehaald. "Ze (Clinton) is een schietgrage en instabiele persoon. Ik denk dat ze iemand recht in het hart zou kunnen schieten terwijl 20.000 mensen toekijken en er nog mee weg zou komen ook", zei hij.

Anderzijds nam Trump dan weer gas terug in zijn bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin. "Ik ken die man niet; hij is vriendelijk tegen mij, maar dat betekent niets als we geen akkoorden voor onze landen kunnen sluiten."

Trump heeft de voorbije weken veel kritiek gekregen voor de uitzonderlijk vriendelijke toon die hij aanslaat tegenover Poetin. Zo riep hij eerder Rusland op om de geheime mails van Hillary Clinton te hacken en openbaar te maken. Later werd dat afgedaan als een grapje.

Tegenover Iran klonk Trump dan weer erg oorlogszuchtig, zeker als het over een aantal recente incidenten in de Perzische Golf gaat tussen de Amerikaanse en Iraanse marine. "Als ze onze mooie destroyers omcirkelen met hun kleine bootjes en gebaren maken die ze niet zouden mogen maken, zouden zij (de Iraanse boten) uit het water geschoten moeten worden, klonk het.