Coldplay geeft in november een gratis concert in Bombay

De Britse band Coldplay zal in november voor het eerst optreden in India. Chris Martin en co zullen er aantreden tijdens het Global Citizen Festival, dat plaatsvindt op 19 november in Bombay. Het gaat om een gratis concert. Wie kan aantonen dat hij of zij zelf iets ondernomen heeft om extreme armoede de wereld uit te helpen, krijgt een kaartje.

Het Global Citizen Festival ontstond in 2012 in New York en vindt elk jaar in september plaats in de schaduw van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het festival is bedoeld als prikje naar de aanwezige wereldleiders en dient om hen te herinneren aan de armoede in grote delen van de wereld en hen aanzetten tot actie. Artiesten die dit jaar hun opwachting zullen maken in Central Park in New York zijn Rihanna, hardrockband Metallica en rapper Kendrick Lamar.

De uitstap naar India maakt deel uit van de uitbreiding naar de rest van de wereld. Dat Coldplay er op het podium zal staan is niet zo verrassend. Chris Martin, de zanger van Coldplay, is creatief directeur van het festival. De clip bij het nummer "Hymn for the week-end", dat in januari uitkwam, werd trouwens gefilmd in India. Het leverde de groep wel kritiek op, wegens het volgens sommigen te stereotiepe beeld van het land.

De voorbije dagen waren er al geruchten over een Coldplayconcert in India met exorbitant hoge ticketprijzen. Dat laatste ontkennen de organisatoren met klem. "Net zoals ons jaarlijks festival in Central Park zullen de tickets voor het festival in India gratis zijn. De fans van Coldplay zullen ze kunnen winnen door actie te voeren voor onderwijs, gelijkheid of proper sanitair."

Het concert vindt plaats op 19 november, niet toevallig de internationale dag van het toilet. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor sanitaire problemen. Zo heeft de helft van de Indiase bevolking geen toegang tot een proper toilet, hetgeen ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.