Crombez: "Voer eerst de bestaande maatregelen beter uit"

Oppositiepartij SP.A staat niet echt te springen voor een noodtoestand. Voer eerst de bestaande maatregelen beter uit, is het advies van voorzitter John Crombez.

De N-VA wil een noodtoestand kunnen invoeren in uitzonderlijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld een reeks terreuraanslagen. Oppositiepartij SP.A is daar niet voor te vinden.

Volgens voorzitter John Crombez zijn er al allerlei maatregelen tegen terrorisme voorhanden. De regering moet die eerst beter uitvoeren, vindt hij. "De noodtoestand van Bart De Wever is een afleidingsmanoeuvre voor het feit dat het nodige binnen de bestaande wetten niet wordt gedaan."

Crombez wacht naar eigen zeggen nog altijd op een goede databank en een sluitende opvolging van teruggekeerde Syrië-strijders. "Ook de eengemaakte politie in Brussel is er nog niet."

De SP.A pleit ervoor om maatregelen te nemen binnen de grondwet en de wet. "Hun afleidingsmanoeuvre is gevaarlijk want ze doen het nodige niet om de veiligheid te verhogen, wat wij absoluut ook willen, en komen dan met een voorstel om de grondwet te omzeilen."

"Grondwet wordt in de frigo gestopt"

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo is ook niet voor een noodtoestand te vinden. Dan wordt de grondwet in de frigo gestopt, reageert hij op Twitter. "Het klinkt misschien stoer, maar het is veel beter om op mensen en middelen in te zetten om de veiligheid echt te verhogen."