Damascus keurt akkoord voor bestand goed

De Syrische regering staat achter het akkoord voor een staakt-het-vuren dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russisxche collega Sergej Lavrov hebben bereikt. Dat meldt het Syrische persbureau Sana, dat zich baseert op "goed geïnformeerde bronnen". Een woordvoerder van de oppositie reageert voorzichtig positief en zegt te hopen dat er nu een eind komt aan de martelgang van de Syriërs.

"De Syrische regering heeft het Russisch- Amerikaanse akkoord goedgekeurd dat onder meer moet leiden tot een politieke oplossing voor de crisis in Syrië", meldt Sana.

Nog volgens het Syrische persagentschap komt er ook in Aleppo een staakt-het-vuren om humanitaire redenen. In en rond de tweede stad van het land wordt nu al jaren zwaar gevochten tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen. Zowat 1,5 miljoen burgers zitten door de gevechten als ratten in de val.

Het is de bedoeling dat het bestand geleidelijk wordt ingevoerd vanaf maandag, wat samenvalt met het islamitische Offerfeest.

Oppositie wacht af

Bassma Kodmani, die in naam van verschillende rebellen- en oppositiegroeperingen spreekt, drukt de hoop uit dat het staakt-het-vuren een eind zal maken aan de martelgang van de Syrische burgers. "We dringen er bij de Russen op aan dat ze het Syrische regime ervan overtuigen om het akkoord toe te passen", schrijft Kodmani in een persmededeling. "Rusland heeft alle kaarten in handen. 

Het bestandsakkoord wordt ook positief onthaald door Turkije, dat sinds eind vorige maand militair actief is tegen IS en de tegen de Koerdische rebellen in Syrië. Ook Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben al positief gereageerd.

Laatste stuiptrekkingen van geweld?

In de stad Idlib, in het noordwesten van Syrië, zijn 24 doden en 90 gewonden gevallen bij een luchtbombardement, vermoedelijk door de Syrische luchtmacht. Idlib is in handen van de rebellen.

Het nieuws komt van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroepering met zetel in Groot-Brittannië, en is bevestigd door het Turkse persagentschap Anadolu. Mogelijk probeert het Syrische regime zijn positie nog zoveel mogelijk te versterken voor het bestand ingaat.

Voor een goed begrip: het akkoord over een staakt-het-vuren slaat niet op de strijd tegen terreurgroep IS en de rebellengroep Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige Al Nusra.