Een miljoen euro subsidie voor Duffelse Cinema Plaza

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die ook bevoegd is voor Onroerend Erfgoed, maakt 972.000 euro vrij voor de renovatie van de Duffelse Cinema Plaza. De bedoeling is om het gebouw opnieuw te laten uitgroeien tot een cultuurcentrum.

Cinema Plaza is een goed bewaarde dorpsbioscoop uit het interbellum, waar destijds ook bals en revues werden gehouden. Opvallend zijn onder meer de inkompartij met antieke kassa, het authentiek zaalinterieur met balkon en de projectieapparatuur.

In 2002 kreeg het gebouw bescherming als monument. Het pand was echter toe aan een tweede adem. Om de renovatiewerkzaamheden tot een goed einde te brengen werd vandaag tijdens een bezoek van de minister-president een erfgoedpremie van 972.000 euro toegekend. Daarmee wordt het gebouw gerestaureerd en worden ook de projectoren gedemonteerd en opgeknapt, waarna ze opnieuw functioneel en toegankelijk zullen zijn voor het grote publiek.

Duffel wil Cinema Plaza opnieuw laten uitgroeien tot een centrale plek in de gemeente, met plaats voor film, muziek, theater, woord, bals, enzovoort. Op het perceel naast de cinema bouwt de gemeente een nieuw jeugdhuis.