Fiscus wil via bankkaarten jacht maken op verborgen buitenlandse rekeningen

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) wil via Worldline, de grootste betaaloperator van ons land, alle betalingen met bank- en kredietkaarten screenen. De bedoeling is om verborgen rekeningen in belastingparadijzen op te sporen. Dat schrijft De Tijd en het bericht is bevestigd aan onze redactie. De fiscus wil achterhalen wie allemaal betaalt met een buitenlandse bank- of kredietkaart.

De betalingen kunnen leiden naar buitenlandse bankrekeningen die verborgen zitten achter (exotische) schermconstructies, zoals de Panama Papers dit jaar blootlegden. Professor Fiscaal Recht Michel Maus: "Men kan de inkomsten verifiëren met de uitgaven aan de hand van de betalingen die men met kredietkaarten en betaalkaarten heeft gedaan. Dat levert de fiscus waardevolle informatie op. De klemtoon zal hier liggen op betalingen van en naar belastingparadijzen, die via kredietkaarten of bankkaarten zijn gebeurd op basis van het platform van Worldline."

Maandag gaat de BBI langs bij Worldline, dat jaarlijks 1,8 miljard elektronische betalingen verwerkt. Om het onderzoek niet te schaden, wil de woordvoerder van de fiscus geen commentaar geven. Ook Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) geeft geen commentaar over de grote operatie. Zijn woordvoerder bevestigt wel aan onze redactie dat er maandag effectief overleg is.

Privacy met de voeten getreden?

De fiscus heeft zijn bezoek op voorhand aangekondigd en Worldline weet wat er verwacht wordt, ook al is het bedrijf wellicht niet happig om betalingsgegevens prijs te geven. De massale screening is ongezien in België en zal zeker controverse opwekken. Tegenstanders spreken over een buitensporige operatie die de privacyregels en het fiscaal bankgeheim met de voeten treedt.

Michel Maus ziet alvast geen probleem. "Het Hof van Cassatie heeft in 2004 gesteld dat bedrijven als Worldline niet als banken kunnen worden beschouwd en dus niet onder het bankgeheim vallen. Het resultaat is dat de fiscus in vrije toegang heeft tot alle beroepsmatige informatie die in die bedrijven circuleert en dus de betalingen kan opvragen."

Belastingdiensten in het buitenland hebben al gelijkaardige screenings uitgevoerd. Dat was zo in Zweden en in Nederland. Een Nederlandse rechter zag vier jaar geleden alvast geen graten in een massale controle van buitenlandse betaalkaarten. Andere landen, waaronder Italië, gaan nog verder en hebben een automatische koppeling tussen de database van het bedrijf dat het elektronische betalingsverkeer regelt en die van de belastingdienst.