Gouden Leeuw voor "The woman who left" van Filipijnse regisseur Lav Diaz

"The woman who left" van de Filipijnse filmmaker Lav Diaz heeft op het 73e filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw gewonnen. Onze landgenote Fien Troch sleepte de prijs voor beste regie in de wacht in de nevencompetitie Orrizonti voor haar film "Home". Het Filmfestival van Venetië is het oudste in de wereld en wordt algemeen beschouwd als een graadmeter voor de Oscars.
AFP or licensors

"Ang Babaeng Humayo" ("The woman who left") is een bijna vier uur durend vergeldingsdrama in zwart-wit over de strijd van een vrouw die onterecht beschuldigd wordt van een misdaad.

"Ik kan niet geloven dat ik deze prijs gekregen heb", aldus regisseur Lav Diaz. "Dit is heel mooi, deze prijs is voor het Filipijnse volk, onze strijd en de strijd van de mensheid." Diaz kreeg eerder dit jaar al in Berlijn de Alfred-Bauerprijs voor de film "Hele sa hiwagang hapis", vertaald als "Een wiegeliedje voor een pijnlijk mysterie".

Gedeelde prijs voor beste regisseur

Ontwerper Tom Ford greep in Venetië net naast de hoofdprijs met zijn thriller "Nocturnal animals". De prijs voor beste regisseur gaat zowel naar de Rus Andrei Konchalovsky voor het Holocaustdrama "Rai" ("Paradijs") als de Mexicaanse filmmaker Amat Escalante for "La Region Salvaje" ("De ongetemden"). (foto)

De keuze van jury onder leiding van de Britse regisseur Sam Mendes is enigszins verrassend. Kenners tipten vooraf "La la land" van de Amerikaan Damien Chazelle en "El ciudadano ilustre" van de Argentijnse regisseurs Mariano Cohn en Gastón Duprat als grote kanshebbers voor de Gouden Leeuw. Die twee films moesten uiteindelijk genoegen nemen met respectievelijk een bekroning voor beste actrice (Emma Stone) en beste acteur (Oscar Martinez, foto).

AFP or licensors
AFP or licensors

Troch in de wolken met prijs voor beste regie

Ook ons land viel in de prijzen in de Dogenstad. Regisseur Fien Troch (foto, 5e links) won in de nevencompetitie Orrizonti de prijs voor beste regie met haar film "Home". "Home" maakte samen met 17 andere speelfilms deel uit van de nevencompetitie Orizzonti, voor vernieuwende filmmakers.

"Dit is de bekroning van vier jaar heel hard werken", zegt een gelukkige Troch in Venetië. "Toen we hier geselecteerd waren, was het kot al te klein. En nu deze prijs: ik ben er ervan overtuigd dat dit echt de start is van de carrière van deze film. Ik ben een beetje overweldigd, het dringt nog niet helemaal door."

"Home" werd unaniem positief onthaald in Venetië. De vierde film van Troch volgt een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. We maken kennis met de 17-jarige Kevin die komt inwonen bij zijn tante en haar gezin. Via zijn neef Sammy maakt hij kennis met diens vriend John die worstelt met een moeilijke thuissituatie. Op een avond slaat het noodlot toe en wordt hun vertrouwen en loyauteit zwaar op de proef gesteld. De film komt in januari 2017 bij ons in de zalen.

Het palmares van de 73e Mostra van Venetië

  • Gouden Leeuw voor beste film: "The woman who left", Lav Diaz
  • Zilveren Leeuw, prijs van de jury: "Nocturnal animals", Tom Ford
  • Zilveren Leeuw voor beste regie: Amat Escalante voor "The untamed" en Andreï Kontchalovski voor "Paradise"
  • Beste scenario: Noah Oppenheim, "Jackie"
  • Speciale prijs van de jury: "The bad batch", Ana Lily Amirpour
  • Coupe Volti voor beste actrice: Emma Stone, "La la land"
  • Coupe Volti voor beste acteur: Oscar Martinez, "El ciudadano ilustre"
  • Marcello Mastroianniprijs voor beste nieuwkomer: Paula Beer, "Frantz"
  • Beste film in de categorie Orizzonti: "Liberami", Federica De Giacomo
  • Beste regisseur in de categorie Orrizonti: Fien Troch, "Home"