Honderdtal vrienden en kennissen houdt wake voor Jordy

In het stadspark van Ninove zijn vanmiddag een honderdtal mensen samengekomen om een wake te houden voor de 19-jarige Jordy B., die eind vorige maand van ontbering omkwam in Gent.

Het initiatief ging uit van vrienden en kennissen van Jordy, en onder de aanwezigen waren ook familieleden, jeugdhulpverleners, burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) en enkele leden van het schepencollege en de gemeenteraad. Er was muziek en er werden teksten voorgelezen. Net als bij de afscheidsplechtigheid donderdag, werden witte ballonnen opgelaten.

Jordy B. overleed eind augustus in een tentje op de Gentse Blaarmeersen. Al gauw bleek dat de jongeman een groot deel van zijn jeugd in een instelling had doorgebracht en volgens betrokkenen was hij niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Zijn dood leidde tot een maatschappelijk debat over (mogelijke) knelpunten bij de overgang van jeugdhulpverlening naar volwassenenhulpverlening.

"De problematiek heeft de aandacht gekregen die het verdient", zei burgemeester De Jonge na afloop van de wake. "Ik denk dat dit het begin moet zijn van een grondig debat waarbij jongeren die na hun 18de hun mooie vrijheid tegemoet gaan, op één of andere manier een drempelverlagende hulp moeten krijgen."

Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (SP.A) lanceerde intussen een oproep om de commissie Welzijn vervroegd samen te roepen en kreeg daarbij de steun van coalitiepartners.

Bijna 400 mensen stortten op acht dagen tijd al ruim 10.200 euro om de uitvaartplechtigheid van vorige donderdag te betalen. Wat overblijft, wordt aan het begeleidingstehuis Ter Muren (Aalst) geschonken. De crowdfundingsactie wordt morgenavond afgesloten.