Kussende verpleegster uit iconische foto overleden

De vrouw die prominent in beeld kwam op een van de bekendste foto's van de twintigste eeuw is overleden. Greta Zimmer Friedman werd op 14 augustus 1945 gekust door een uitbundige matroos op Times Square in New York. De spontane foto die Life Magazine Alfred Eisenstaedt van hen maakte, groeide uit tot een icoon.

Greta Zimmer was eigenlijk tandartsassistente. Toen ze op 14 augustus 1945 hoorde dat Japan zich had overgegeven en de oorlog voorbij was, trok ze met haar uniform nog aan en net zoals vele anderen naar Times Square. In de uitgelaten sfeer daar liep ze matroos George Mendonsa tegen het lijf.

Mensonsa, die zich met zijn vreugde geen blijf wist, trok Zimmer in zijn armen en kuste haar. Het beeld werd voor de eeuwigheid vastgelegd door Life Magazine-fotograaf Alfred Eisenstaedt. Volgens de zoon van Zimmer-Friedman herinnerde zijn moeder zich van dat moment alleen dat het in een mum van tijd gebeurde.

Greta Zimmer Friedman stierf afgelopen donderdag in een rusthuis in Richmond, Virginia. Ze was 92 en zal naast haar overleden echtgenoot begraven worden op het Arlington National Cemetery. Dat is een van de 139 nationale begraafplaatsen in de VS waar naast militairen ook prominente en verdienstelijke Amerikanen liggen.

Meest gelezen