Lavrov en Kerry bereiken "keerpunt" in Syrische conflict

De Amerikaanse en Russische minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov zijn het eens geraakt over een plan dat tot een staakt-het-vuren in Syrië moet leiden. De wapenstilstand begint op 12 september en valt samen met de start van het Offerfeest.
AFP or licensors

Er is gisteren de hele dag onderhandeld in Genève. Met resultaat. Even na middernacht kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een akkoord aan. "De VS en Rusland hebben een voorstel om het geweld terug te dringen, het lijden van het Syrische volk te verzachten en een duurzame politieke oplossing te bespoedigen."

Het akkoord tussen Rusland en de VS moet een einde maken aan ruim vijf jaar burgeroorlog in Syrië, die intussen het leven gekost heeft aan meer dan 500.000 mensen. Het is een grote stap voorwaarts omdat Rusland en de VS tot nu toe lijnrecht tegenover elkaar stonden. Moskou schaart zich achter het regime van president Assad, terwijl Washington de rebellengroepen steunt.

Toch hebben de onderhandelaars er hoop op dat het staakt-het-vuren zal werken. Kerry wijst er wel op dat zowel het regime als de oppositie hun verplichtingen moeten nakomen. Zijn Russische gesprekspartner, Lavrov, bevestigt het akkoord en zegt dat het kan helpen om de strijd tegen terreur op te drijven. Ook de voedselbedelingen, onder toezicht van de VN, zouden kunnen hervatten.

Extremisten en gematige rebellen scheiden

Het akkoord is de bekroning van maandenlang onderhandelen. Kerry en Lavrov hebben sinds 26 augustus vier keer bijeen gezeten en in China waren er onlangs nog persoonlijke gesprekken tussen VS-president Obama en de Russische leider Vladimir Poetin.

Rusland hoopt zijn invloed te kunnen gebruiken om het regime van Assad te overtuigen de vijandigheden tegen de gewapende oppositie in sommige regio's te stoppen. De VS van zijn kant, gaat de gematigde rebellen overtuigen om alle banden met al-Nusra en andere extremistische groeperingen te verbreken.

Volgens de Britse openbare omroep BBC heeft de oppositie al aan Kerry beloofd om zich achter het akkoord te scharen, op voorwaarde dat ook het Syrische regime dat doet. Lavrov van zijn kant, zegt hij intussen effectief die belofte gekregen heeft.

Gecoördineerde aanvallen uitvoeren

Het akkoord gaat in op maandag 12 september en valt samen met de start van het Offerfeest. De strijdende partijen moeten hulpverleners onbeperkt toegang verlenen tot hun grondgebied. "Het staken van de vijandigheden houdt in dat er toegang is tot alle belegerde en moeilijk bereikbare gebieden, inclusief Aleppo", zegt Kerry.

Een week later gaan Rusland en de VS militaire informatie uitwisselen om samen gecoördineerde aanvallen uit te voeren op terreurgroepen IS en al-Nusra. De Syrische luchtmacht en grondtroepen zullen in andere gebieden actief zijn en zullen alleen nog aanvallen mogen uitvoeren op terreurgroep IS en niet op al-Nusra.