Meer dan 2.300 vluchtelingen gered voor kust van Libië

Ongeveer 2.300 vluchtelingen, aan boord van 18 bootjes, zijn vandaag gered op de Middellandse Zee, op weg naar Italië. Dat meldt de Italiaanse kustwacht, die de operaties op dat deel van de Middellandse Zee coördineert. Aan de Spaanse enclave Ceuta in Marokko zaten vandaag dan weer tientallen vluchtelingen vast op een grenshekken van 6 meter hoog.

Een Spaans schip van de EU-operatie tegen mensensmokkel, een Iers militair schip en verschillende humanitaire schepen namen deel aan de reddingsactie op de Middellandse Zee, die vanmorgen begon. De vluchtelingen, onder wie vrouwen en zeer jonge kinderen, waren aan boord gegaan van zeventien rubberen boten en één vissersschip.

De oversteek van vluchtelingen vanuit Libië verloopt meer en meer in golven: de ene dag is het kalm, de andere wordt massaal de oversteek gewaagd. Alles hangt af van de weersomstandigheden.

Eind augustus kwamen in Italië meer dan 14.000 vluchtelingen aan in minder dan een week. Het ging bijna allemaal om vluchtelingen uit Zwart-Afrika. Sinds begin dit jaar zijn al 124.500 vluchtelingen Italië binnen gekomen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 122.000.

Omdat de grens met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk gesloten is voor vluchtelingen, moet de Italiaanse overheid de opvangcapaciteit ppvoeren. Eind 2014 ving Italië 66.000 vluchtelingen op, eind 2015 waren dat er 103.000, en dit jaar staat de teller al op 155.000.

 

Incident aan Marokkaansd-Spaanse grens

In Noord-Afrika probeerden tientallen Afrikaanse vluchtelingen vandaag vanuit Marokko de Spaanse enclave Ceuta binnen te dringen. Zeven uur lang zaten ze bovenop een grenshekken van 6 meter hoog alvorens ze eraf kwamen. De vluchtelingen wilden vermijden dat ze zouden teruggestuurd worden, wat uiteindelijk toch gebeurde.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (HCR) herinnerde eraan dat de "autoriteiten verplicht zijn om iedereen toegang te verlenen tot het grondgebied, en asiel, die nood heeft aan internationale bescherming". De HCR leverde al meermaals kritiek omdat migranten automatisch worden teruggestuurd.