Opzij Literatuurprijs voor Annelies Verbeke

Onze landgenote Annelies Verbeke heeft de Opzij Literatuurprijs 2016 gewonnen met haar roman "Dertig dagen". Het Nederlandse feministische maandblad Opzij bekroont elk jaar de beste Nederlandstalige roman van een vrouwelijke schrijfster met een bedrag van 5.000 euro.

"Dertig dagen" gaat over de klusjesman Alphonse die met zijn geliefde Kat is verhuisd naar de Westhoek. Hij verspreidt rust, mensen stellen zich voor hem open en hebben zo sterk behoefte aan zijn adviezen dat ze hem gaan opeisen. Maar Alphonse wil goeroe noch Jezus zijn.

Andere genomineerden waren Kim van Kooten ("Lieveling"), Hagar Peeters ("Malva"), Inge Schilperoord ("Muidhond"), Nicolien Mizee ("De halfbroer") en Connie Palmen ("Jij zegt het"). Vorig jaar won Niña Weijers de Opzij Literatuurprijs voor haar debuutroman "De consequenties".