Van den Bossche heeft geen zin in Optima-commissie

Oud-SP.A-minister Luc Van den Bossche zal niet voor de Gentse Optima-commissie verschijnen. Van den Bossche is naar eigen zeggen op geen enkele manier betrokken partij. De voorzitter van de commissie spreekt van een "gemiste kans".
Nicolas Maeterlinck

Luc Van den Bossche was net zoals onder meer burgemeester Daniël Termont (SP.A), Optima-topman Jeroen Piqueur en gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD) uitgenodigd om voor de Optima-commissie te verschijnen, een adhoccommissie van de Gentse gemeenteraad die wil nagaan of Termont in de fout ging in zijn contacten met Optima.

Maar Luc Van den Bossche heeft geen zin in de commissie. Hij is niet verplicht om te komen. In een brief aan de commissieleden laat hij weten dat hij 13 jaar geleden uit de politiek is gestapt en dat hij op geen enkele manier betrokken partij is.

Van den Bossche gaf volgens De Tijd ook een schriftelijk overzicht van zijn contacten met Daniël Termont en Jeroen Piqueur. Hij woonde naar eigen zeggen geen vergaderingen bij met Termont en Piqueur over Optima Bank of Optima Global Estate. De enige vergaderingen die hij met hen meemaakte, gingen over het voetbalstadion. Daar waren steeds ook andere mensen bij betrokken.

"Hij zal goede redenen hebben"

Van den Bossche zou op 22 september gehoord worden. Commissievoorzitter Filip Van Laecke (CD&V) vindt het een "gemiste kans". "We willen net klaarheid scheppen over de hele zaak. Door weg te blijven helpt Van den Bossche niet mee om de mist die er vandaag bestaat rond de geruchten en insinuaties weg te werken."

Ook N-VA-fractieleider Siegfried Bracke "betreurt" het wegblijven van Van den Bossche: "Een voormalig politicus met zo'n staat van dienst die kennelijk onvoldoende vertrouwen heeft in de politiek, dat is niet goed. Maar hij zal goede redenen hebben om niet te komen."

Luc Van den Bossche was tussen 2011 en 2005 CEO van Optima Bank. Later werd hij voorzitter van de raad van bestuur van Optima Global Estate, de vastgoedpoot. Begin juni stapte hij op.