VS legt bouw van pijplijn stil na protest van Indianen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de bouw van een oliepijplijn in de staat North Dakota stilgelegd. De Sioux, een inheemse Indianenstam, verzetten zich hevig tegen de bouw. Een kamp om te protesteren tegen de pijplijn groeide gisteren aan tot twee à drieduizend personen.

De beslissing in Washington kwam enkele minuten nadat een federale rechter het verzoek had verworpen van de Standing Rock Sioux-stam om de bouw van de ondergrondse Dakota Access-pijplijn te blokkeren. De stam zegt dat de huidige route, die al goedgekeurd werd door de federale regulerende agentschappen, de heilige begraafgronden en andere historische plaatsen kan beschadigen. Ook kan ze de watertoevoer in gevaar brengen.

De rechter oordeelde dat de federale autoriteiten dergelijke argumenten argumenten al afdoend in overweging hadden genomen. De stam zou tijdens het proces niet aangetoond hebben dat er onherstelbare schade werd aangebracht.

Energy Transfer Partners, de projectontwikkelaar, bouwt een pijplijn van ongeveer 1.900 kilometer in 4 staten. Bedoeling is een grote voorraad van schalieolie in North Dakota te verbinden met olieraffinaderijen aan de Golf van Mexico.

"Zoals opgeworpen door de Standing Rock Sioux-stam en andere stammen, blijven de Dakota Access-pijplijn in het bijzonder en het besluitvormingsproces in het algemeen bijzonder problematisch", zegt het ministerie van Justitie in een persbericht. Het ministerie zal de bouw niet laten voortgaan tot de regering "kan bepalen of het eerdere beslissing moet heroverwegen (...) onder het Nationaal Milieubeleidsplan (NEPA) of andere federale wetten". De federale regering plant ook een "serieuze discussie" over de bredere kwestie van inspraak van inheemse volkeren in infrastructuurprojecten.

In het kamp dat opgericht werd aan het Standing Rock Sioux-reservaat werd de beslissing op gejuich onthaald, bericht de lokale krant Bismarck Tribune. Vanuit het hele land waren vertegenwoordigers van inheemse volkeren afgezakt naar het kamp, "in grote bussen, rammelende auto's, en alles daartussen".