10.000 mensen voor de dalai lama in Brussel

In Brussel zijn vandaag 10.000 mensen opgedaagd voor een lezing van de Tibetaanse boeddhistische leider dalai lama. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht, maar de bijeenkomt verliep rustig.

De bijeenkomst vond plaats in paleis 12 van de Heizel en de belangstelling was dan ook groot. Volgens de organisatoren waren er 10.000 mensen die de boeddhistische leider wilden horen. Dat was het maximum dat binnen kon, maar wie wou, kon de lezing ook via livestream volgen op de website van de dalai lama.

Door de terreurdreiging waren de veiligheidsmaatregelen streng. Zo moesten de bezoekers ruim op tijd komen en mochten ze geen tassen en zakken of vloeistoffen mee naar binnen nemen. Er waren echter geen incidenten.

De dalai lama hield voor dat grote publiek een lezing over individuele inzet en universele verantwoordelijkheid. De lezing was het eindpunt van een vier dagen durend bezoek aan ons land. Eerder had de geestelijke het in de Bozar in Brussel ook nog gehad over de klimaatopwarming die hij "desastreus" noemde. Hij riep daar op om verantwoordelijkheid voor de planeet te nemen en de 21e eeuw te maken tot de "eeuw van barmhartigheid". Hij had het er blijkbaar warm, want hij zat een tijdje met een wit handdoekje op zijn hoofd. De dalai lama gaat nu nog naar Frankrijk en Polen.

De erg populaire geestelijke is 81, maar nog in goede gezondheid en hij reist dan ook veel rond om zijn ideeën te promoten. Normaal woont hij sinds 1959 in Dharamsala in het noorden van India. Daar kreeg hij toen asiel nadat hij na een mislukte opstand uit Tibet gevlucht was voor de Chinese bezetting.

Officieel is de dalai lama enkel het hoofd van de "gelukpa" of "gele hoeden", één van de vijf boeddhistische scholen in Tibet, maar wel de grootste. Door zijn charisma heeft hij echter erg veel invloed op de andere scholen, andere strekkingen in het boeddhisme en zelfs daarbuiten. 

Boeddhisme in België

In België loopt al enkele jaren een procedure voor de erkenning van het boeddhisme als officiële religie. Dat gebeurt in overleg tussen de federale regering en de Boeddhistische Unie van België, een overkoepelende organisatie van de ongeveer dertig boeddhistische groepen in ons land.

Die zijn erg verscheiden, wat de zaken wat bemoeilijkt. Het gaat om groepen van vooral Aziatische inwijkelingen die elk hun eigen vorm van boeddhisme meebrengen zoals Chinezen, Thais, Japanners, Koreanen of Tibetanen. Toch zijn er ook steeds meer Belgen die hun heil zoeken in een of andere vorm van boeddhisme.

De dalai lama is overigens ereburger van de Waalse stad Hoei. Daar is het Tibetaanse boeddhistische instituut Yeunten Ling gevestigd.