"Hoofdstad Noord-Korea wordt vernietigd indien atoomaanval"

Zuid-Korea wil de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang totaal vernietigen als er een nucleaire aanval tegen het zuiden zou worden ingezet. Dat is de krachtigste reactie ooit op een kernproef door het communistische regime in Noord-Korea. Vrijdag hield Noord-Korea een vijfde ondergrondse kernproef.

De kernproef van vrijdag was met een aardschok van 5.3 de krachtigste die het stalinistische regime in Pyongyang ooit had gehouden. De reactie van het democratische Zuid-Korea is er niet minder krachtig om.

Als Noord-Korea van plan zou zijn om een atoomaanval te lanceren op Zuid-Korea zal dat zuiden terugslaan met een zware aanval met ballistische raketten "die Pyongyang tot asse zal herleiden". Dat heeft een bron van het Zuid-Koreaanse leger bevestigd aan het officiële persbureau Yonhap.

Zuid-Koreaanse raketten zouden worden gebruikt om commandoposten van het Noord-Koreaanse regime in en rond Pyongyang te vernietigen met een zware conventionele raketaanval. Ook andere Noord-Koreaanse installaties zouden het doelwit kunnen worden van die aanvallen. Het plan zou vrijdag zij voorgelegd aan leden van het parlement in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. 

"Bijna noordelijke retoriek in het zuiden"

Het gaat om de krachtigste reactie van Zuid-Korea ooit in een taalgebruik dat wel eerder te horen was in Noord-Koreaanse propaganda. Dat lijkt er op te wijzen dat het geduld van Seoel met de nukkige noorderbuur op raakt.

Opvallend is ook dat Seoel niet enkel spreekt over een reactie op een mogelijke kernaanval, maar desnoods ook "pre-emptief"zal willen optreden, dus niet uit voorzorg, maar wegens een onmiddellijk en evident gevaar. Dat zal wellicht echter enkel gebeuren na overleg met bondgenoten zoals de Verenigde Staten en Japan en pas als de situatie heel kritiek wordt. 

Officieel zijn Noord- en Zuid-Korea nog altijd in oorlog. Op het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 werd er een bestand ondertekend, geen echte vrede. Veel is er ook niet nodig om die koude oorlog heet te laten worden. Enkele jaren geleden werd nog een Zuid-Koreaans marineschip in onduidelijke omstandigheden tot zinken gebracht en regelmatig wordt er langs de demarcatielijn over en weer geschoten. 

De Verenigde Staten houden nog altijd 20.000 militairen in Zuid-Korea om dat land te beschermen tegen een mogelijke Noord-Koreaanse aanval. Als reactie op eerder proeven met Noord-Koreaanse raketten, hebben Washington en Seoel nu beslist om het THAAD-raketafweersysteem te installeren in Zuid-Korea. Dat heeft dan weer de woede van China opgewekt.