"Non-conformist" en "uomo universale", collega's lovend voor overleden Jef Lambrecht

In de talrijke reacties op het overlijden van oud-radiojournalist Jef Lambrecht klinken veel bewondering en respect voor de veelzijdigheid en de vakkennis van de man door. Een selectie.

"Jef was een journalist van de goede oude stal, iemand die zijn materie zeer goed kende, maar anderzijds ook zeer veel respect had voor diegene die hij interviewde. Hij stelde spitse vragen maar hij drong zijn mening niet op, wat nog al eens gebeurt de laatste tijd", zegt Open VLD-politicus Karel De Gucht.

"Ik vond hem een zeer goede journalist en ook een zeer fijne man. Ik heb zijn voorlaatste boek ingeleid over de Arabische Lente en mijn vrouw en ik hebben hem enkele maanden geleden nog ontmoet toen het verdict spijtig genoeg al gevallen was. Hij nam het op een bijzonder moedige, bijna vitalistische manier op", aldus nog De Gucht.

"Kritische non-conformist"

"Ik ken Jef Lambrecht 50 jaar", zegt schrijver en oud-collega Geert Van Istendael. "Van als ik hem ken, was hij een koppige non-conformist die zichzelf nooit au sérieux nam, maar wel de zaken waarmee hij bezig was zeer au sérieux nam. Hij liet zich niet voor een gaatje vangen, was zeer kritisch, zeer lucide. Enkele weken voor zijn dood heeft hij gezegd dat een radiojournalist bij de openbare omroep een civil servant was, dat wil zeggen een dienaar van het publiek, en dat is iets heel anders dan het publiek achterna lopen."

"Ik luisterde zo graag naar Jef. Ik vond hem echt een uomo universale, een man die over alles veel wist", zegt tv-collega Martine Tanghe die samen met Lambrecht op de openbare omroep begon. "Het was ook een heel grappige man en hij had een prachtige stem."

Ook op Twitter verschijnen er heel wat lovende woorden en boodschappen van medeleven na het overlijden van Lambrecht.