Aan vooravond wapenstilstand: zeker 90 doden bij luchtaanvallen

Enkele dagen voor het staakt-het-vuren moet ingaan in Syrië hebben de strijdende partijen nog eens stevig uitgehaald. Bij verschillende luchtaanvallen vielen zeker 90 doden.
AFP or licensors
Luchtaanval op de noordwestelijke stad Idlib.

Met minstens negentig doden in totaal was het gisteren een erg bloedige dag in Syrië. In de stad Idleb vielen minstens 58 doden, onder wie 13 vrouwen en 13 kinderen. Bij luchtaanvallen op de stad Jisr ash-Shugur in de provincie Idlib vielen zaterdag nog eens 2 doden.

Daarnaast werden minstens 30 burgers gedood bij luchtbombardementen op delen van Aleppo en het omliggende gebied, dat in handen van de rebellen is. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die in Londen is gevestigd. Volgens het Aleppo Media Center zouden er bij de aanval nabij Aleppo zeker 45 mensen omgekomen zijn.

Vermoedelijk waren de luchtaanvallen op Idleb en Aleppo het werk van het Syrische regime of bondgenoot Rusland.

De laatste maanden zijn de gevechten tussen de regering en de oppositie in Aleppo fel geëscaleerd, waardoor de levensomstandigheden voor de burgers er snel op achteruit gaan. Zo is er in de lokale ziekenhuizen een gebrek aan chirurgen om de gewonden te opereren.

Het zware geweld van zaterdag volgt kort op de aankondiging van Rusland en de Verenigde Staten over een wapenstilstand in Syrië. Die zou maandag bij zonsopgang in werking moeten treden en valt zo samen met de start van het Offerfeest.