Binnenkijken in de riante panden van de beau monde

Het is dit weekend Open Monumentendag in Vlaanderen. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren open. Erg in trek zijn elk jaar de rondleidingen in privéwoningen. Logisch, want wat is leuker dan een inkijk krijgen in de verfijnde interieurs van de beau monde? Wij zetten enkele panden op een rij waar u uw ogen de kost kunt geven.

Eén kanttekening weliswaar: de bezoekjes aan riante privé-woningen zijn zo populair dat je meestal vooraf moet reserveren. Ook bij een paar van onderstaande pareltjes is dat het geval. Maar niet getreurd. Lukt het dit jaar niet meer, onthoud ze dan zeker voor een volgende OMD-editie.

Athentieke pastorijwoning

Een pastorijwoning, maar dan een authentieke. Dit neoclassicistische gebouw in Belsele werd ontworpen door stadsarchitect Jan de Somme de Servais van Sint-Niklaas, die in de negentiende eeuw ook het vroegere stadhuis en een aantal rijke burgershuizen in de Stationsstraat van Sint-Niklaas bouwde.

Twee jaar geleden kochten Raya Verschelden en Nele De Belie de oude pastorij en vormden ze om tot een medisch en paramedisch centrum en een inclusief kinderdagverblijf. Hoe de verbouwing is uitgedraaid, willen ze graag met het publiek delen.

wanneer: 11/09 van 10 tot 18u

waar: Belseledorp 90, 9111 Belsele

"Style Hoge"

De traditionalistische, romantisch-decoratieve stijl van architecten Charles en Gérald Hoge was tot diep in de jaren 50 zo bekend dat hij "style Hoge" werd genoemd. Vader en zoon ontwierpen vooral huizen in Gent, maar in Antwerpen staan er ook twee exemplaren.

Met zijn assymetrische opbouw en een loggia met gesculpteerd houtwerk is Villa Cimarosa aan de Turnhoutsebaan een typisch landhuis "style Hoge". Ook binnenin veel houtwerk, en een prachtig betegelde badkamer.

wanneer: 11/09, rondleidingen starten om 10, 11, 12, 13.45, 14.45, 16 en 17u

waar: Turnhoutsebaan 313, 2100 Deurne

ENKEL NA RESERVATIE

Villa met verhaal

Een villa met een verhaal. De imposante villa La Vigie werd in 1925 gebouwd bovenop een Britse bunker uit 1916. Bij de bouw werd de bunker op een volwaardige manier in het ontwerp geïntegreerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef de Duitse luchtmaarschalk en nazi-kopstuk Hermann Göring in La Vigie.

De villa stond lange tijd leeg, maar wordt nu al zijn glorie hersteld. Architect Pieter Popeye neemt de bezoekers op sleeptouw om 14u en 16.30u.

wanneer: 11/09 van 10u tot 18u

waar: Verdedigingslaan 9, 8670 Koksijde

Pareltje uit de Belle Epoque

Uit 1885 dateert de Villa La Sapinière in Kortenberg, die eigendom is van Piet Colruyt, telg van de bekende warenhuisfamilie. Het is een eclectische villa in cottagestijl, een pareltje uit de Belle Epoque.

Villa Sapinière is het vertrekpunt van een geleide villawandeling door Everberg. De gemeente telt immers nog veel meer oude villa's, herenhuizen en pachthoven.

wanneer: 11/09 van 13u tot 18u

waar: Lodderhoekstraat 1, 3078 Everberg (Kortenberg)

Radicaal modernisme

Fans van radicaal modernisme zullen zeker hun hart ophalen in het Tillegempark in Brugge, waar de gerenommeerde architect Axel Ghyssaert een van zijn eerste projecten realiseerde.

De woning Van Leynseele is gebouwd in 1964 op een complex grondplan. Aan de straatzijde keert ze zich af van de wereld, maar aan de tuinzijde omarmt ze de natuur met imposante raampartijen. Ghyssaert zou enkele jaren later in Brugge ook zijn eigen indrukwekkende kunstenaarswoning ontwerpen, waarin hij de natuur nog méér in het ontwerp integreert.

wanneer: 10/09 van 14u tot 18u, 11/09 van 10u tot 13u en van 14u tot 18u

waar: Tillegempark 4, 8200 Sint-Michiels (Brugge)

ENKEL NA RESERVATIE