De Backer over Puurs: "Privacycommissie versterken om harder op te treden"

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) noemt het "schandalig" dat een aantal personeelsleden van een woonzorgcentrum in Puurs onterende foto's van demente bejaarden onder elkaar hebben verspreid via Facebook. "We moeten de Privacycommissie versterken om sneller zulke zaken op het spoor te komen en harder op te kunnen treden", zegt hij in "De zevende dag".

De personeelsleden van het woonzorgcentrum in Puurs deelden in een besloten Facebookgroep denigrerende en vernederende foto's van demente bejaarden. Nadat de zaak aan het licht was gekomen, omdat de partner van een van de verzorgers uit de biecht praatte, werden zes mensen op staande voet ontslagen.

"Toen ik het artikel las, vond ik dat echt schandalig. Ik was gechoqueerd", reageert staatssecretaris De Backer. "Ik denk dat het terecht is dat die mensen ontslagen zijn. Hier zijn echt een aantal grenzen overschreden."

De Backer wijst erop dat de privacywet vandaag al toelaat om zaken als die in Puurs aan te pakken, maar hij wijst erop dat de gerechtelijke weg veel tijd vraagt. "Ik denk dat we moeten kijken hoe we de wetgeving kunnen versterken. Het is nodig dat we de Privacycommissie versterken om sneller zo’n dingen op het spoor te komen en harder op te kunnen treden." Concreet wil de Open VLD'er dat de Privacycommissie zelf sancties en boetes kan opleggen.

Dat de ontslagen personeelsleden de foto's deelden in een besloten groep, maakt geen verschil, zegt De Backer. "Als je een foto neemt van iemand, moet je daar toestemming voor vragen en als je die foto verder verspreidt moet je daar een bijkomende toestemming voor vragen. Facebook is een publiek medium en ik denk dat er hier wel degelijk sprake is van verdere verspreiding."

"Boete komt aan het einde van de rit"

De Backer wil voorts dat de Privacycommissie proactiever wordt en preventief audits gaan uitvoeren in gevoelige sectoren om na te gaan of de privacywet wel wordt nageleefd. Moet je ook vrezen voor een boete als je bijvoorbeeld bij het maken van een schoolkrantje geen toestemming hebt gevraagd van iedereen die afgebeeld staat? "Er zijn heel specifieke regels", zegt de staatssecretaris. "Als er een overtreding wordt vastgesteld kan aan de Privacycommissie gevraagd worden om daartegen op te treden."

Hij benadrukt wel dat er in eerste instantie ingezet wordt op bewustmaking over de wet. "De boete komt aan het einde van de rit, als een stok achter de deur."

Bekijk het volledige interview: