Honderdduizenden betogers eisen onafhankelijkheid Catalonië

In Barcelona en in enkele andere Catalaanse steden zijn grote mensenmassa's op straat gekomen om de onafhankelijkheid van Catalonië te vragen. De organisatoren spreken over meer dan 370.000 betogers.
AFP or licensors

Nog voor het officiële begin, in de late namiddag, was de hoofdstraat in Barcelona die naar het regionale parlement leidt, de Avinguda Meridiana, één grote mensenzee. Vele mensen zwaaiden met de geelrode "senyera", de vlag van de autonome gemeenschap Catalonië. Sinds 2012 vinden jaarlijks op 11 september, de Catalaanse nationale feestdag, demonstraties plaats. In 2014 daagden niet minder dan 1,8 miljoen mensen op.

De Catalaanse onafhankelijkheid kan er enkel komen als die eenzijdig wordt uitgeroepen. De centrale regering in Madrid blijft herhalen dat ze dit nooit zal toelaten. De regionale regering van Carles Puigdemont daarentegen wil dat tegen midden volgend jaar de afsplitsing een feit is. De Catalaanse kwestie is een van de redenen waarom Spanje geen centrale regering meer gevormd krijgt.

AFP or licensors

Meest gelezen