Libische generaal Haftar bezet oliehavens in het oosten

Troepen van de Libische generaal Khalifa Haftar hebben drie belangrijke oliehavens in het oosten van het land ingenomen. De ambitieuze generaal krijgt zo de controle over de uitvoerroutes van de belangrijkste olievelden van Libië.
AP2011

Er zijn al lang spanningen rond de olievelden in het oosten van Libië. Die zijn de inzet van gevechten tussen verschillende groepen, maar tot nu toe waren die havens in handen van Petrol Facilities Guard (PFG), een militie die tot begin dit jaar de islamistische regering in Tripoli steunde. De PFG vaart sindsdien een eigen koers en is gekant tegen die regering in Tripoli, maar ook tegen de oostelijke tegenregering in Tobruq en tegen de terreurgroep IS.

Vanochtend heeft het Libische Nationale Leger, een groep rond generaal Khalifa Haftar, dan de oliehavens van Ras Lanuf, al-Sidr en Brega veroverd op de Petrol Facilities Guard. Rond een andere oliehaven in al-Zuwaytina wordt nog gevochten.

Het gaat blijkbaar om een verrassingsaanval, waarmee generaal Haftar de hand kan leggen op de uitvoerroutes van de olievelden in het oosten van Libië. Dat zijn de belangrijkste van het land en bevatten 80% van de oliereserves. Die velden van Sarir zijn via pijpleidingen verbonden met de oliehavens. Wel zijn een aantal van de olie-installaties in die havens beschadigd tijdens eerdere gevechten

Tijdens de opstand tegen Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 waren de oliehavens Ras Lanuf, al-Sidr en Marsa al-Brega de inzet van hevige gevechten tussen de troepen van Khaddafi en de opstandelingen die vooral in het oosten van Libië voet aan de grond hadden. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Generaal Haftar heeft een plan

Sinds de val van Khaddafi is Libië de facto verdeeld tussen verschillende gewapende milities die vaak gebaseerd zijn op lokale krijgsheren, stammen en etnische groepen.

De voorbije jaren waren er twee regeringen: één van islamistische in de hoofdstad Tripoli en één van seculiere groepen in Tobruq in het oosten. De facto lijkt Libië zo verdeeld tussen de regio's Tripolitanië in het westen en Cyrenaïca in het oosten, die in 1911 door Italiaanse kolonisatoren tot één gebied werden aaneengesmeed.

Die twee regeringen in oost en west zijn er nog altijd en tussen hen in heeft de terreurgroep IS een voet aan de grond gekregen in Sirte, de voormalige basis van Khaddafi. Khalifa Haftar was generaal onder Khaddafi, maar leefde lange tijd in ballingschap in de Verenigde Staten. Na de opstand tegen Khaddafi keerde hij terug en bouwde hij zijn eigen Libisch Nationaal Leger uit, dat officieel de oostelijke regering in Tobruq erkent, maar vaak zijn eigen gang gaat. Haftar werpt zich op als de enige die de islamisten en IS kan tegenhouden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu