Man die Reagan wou vermoorden na 35 jaar vrij

John Hinckley, de man die 35 jaar geleden de Amerikaanse president Ronald Reagan probeerde te vermoorden, is vrijgelaten uit een psychiatrische instelling. Hij is nu 61 en zal bij zijn moeder intrekken.
A200520052005
John Hinckley (archieffoto 2003)

John Hinckley probeerde op 30 maart 1981 Ronald Reagan te vermoorden aan het Hilton Hotel in Washington. Hij vuurde zes kogels af op de Amerikaanse president. Reagan kreeg een kogel in de long, maar overleefde de aanslag.

Hinckley werd niet veroordeeld omdat hij ontoerekeningsvatbaar was. Hij pleegde de aanslag naar eigen zeggen om indruk te maken op de actrice Jodie Foster, die hij al lang stalkte.

In juli oordeelde een Amerikaanse rechter dat Hinckley niet langer een gevaar vormde voor zichzelf en de maatschappij en hij kon vrijgelaten worden uit de psychiatrische instelling.

Hinckley, die nu 61 is, zal bij zijn moeder intrekken in Williamsburg, in de staat Virginia. De voorbije jaren was hij daar al meermaals op bezoek geweest, weliswaar bewaakt door de Amerikaanse geheime dienst.

Nu hij is vrijgelaten, zal hij zich aan een rits regels moeten houden. Zo moet hij drie dagen per week vrijwilligerswerk doen, therapie blijven volgen en zich maandelijks melden in Washington. Hij mag ook geen contact hebben met de pers.

Die fatale dag in maart in enkele iconische foto's:

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
AP1981
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu