Nieuw infobord bij omstreden standbeeld van Leopold II in Oostende

In Oostende is een nieuw infobord geplaatst bij het bekende ruiterstandbeeld van Leopold II. Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was al meermaals het doelwit van activisten. Het nieuwe bord verwijst naar die controverse.

Het standbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers op de zeedijk in Oostende werd in 1931 ingehuldigd door koning Albert I en koningin Elisabeth. Links van Leopold II is een groep Congolezen afgebeeld die de koning bedankt "voor de bevrijding van de slavernij onder de Arabieren". Rechts staan Oostendenaren die hulde brengen aan Leopold II.

In 2004 kwam het standbeeld in het nieuws nadat de actiegroep "De Stoeten Ostendenoare" een hand had afgezaagd van een van de afgebeelde Congolezen. Een verwijzing naar de misbruiken die plaatsvonden in de periode dat Congo privébezit was van Leopold II. De hand is overigens nog steeds verdwenen.

Open Monumentendag

In de voorbije 12 jaar ondernam de actiegroep nog andere protestacties. Een van hun vragen was het aanpassen van het infobord met een verwijzing naar de wandaden uit het verleden. Het stadsbestuur van Oostende gaat nu dus in op die vraag.

Het nieuwe bord is niet toevallig vandaag ingehuldigd op Open Monumentendag, na een lezing van auteur Lucas Catherine en VRT-journalist Peter Verlinden. Beide Congo-kenners schreven mee aan de tekst, die vervolgens wel ingekort werd door het schepencollege.

"Men vond niet dat een hele geschiedschrijving thuishoort op een monument", zegt schepen van Cultuur Bart Plasschaert (CD&V) aan onze redactie. "Maar we wilden wel duidelijk verwijzen naar de controverse."

Keert de rust weer?

Of de rust nu zal terugkeren rond het standbeeld, is twijfelachtig. "Ik heb gehoord dat "De Stoeten Ostendenoare" maar matig enthousiast zijn. Ze vinden de tekst niet scherp genoeg", zegt Plasschaert. "Van mij hoeft die hand niet terug te komen. Ik hoop vooral dat het bord deze keer blijft hangen (in het verleden haalde de actiegroep meermaals het officiële bord weg, red). Dat kost ons telkens tijd en geld. We hebben wel grotere problemen in onze stad."

Oostende zou volgens Plasschaert nog maar de derde Belgische stad zijn die de infoborden aanpast bij een monument voor Leopold II om te verwijzen naar de controverse over het koloniale verleden.

De volledige tekst van het nieuwe infobord:

Meest gelezen