Open VLD houdt been stijf tegen aanhouding zonder gerechtelijke controle

De Vlaamse liberalen blijven zich verzetten tegen het aanhouden van mensen in tijden van een noodtoestand zonder voorafgaande gerechtelijke controle. "Als het gaat over het beschermen van de rechten en vrijheden van onze burgers, zijn we compromisloos", zei Carina Van Cauter in "De zevende dag". De N-VA gaat er echter van uit dat ze haar coalitiepartners over de streep zal kunnen trekken.

De nota "Niveau V" van de N-VA beslaat verschillende maatregelen in de strijd tegen terrorisme, maar het is vooral het oppakken en aanhouden van mensen zonder voorafgaande gerechtelijke controle waarover fel gediscussieerd wordt, zo ook in "De zevende dag".

De N-VA wil die gerechtelijke controle voor alle duidelijkheid niet afschaffen, de partij wil die opschuiven. "Eerst handelen, dan controleren", verwoordde partijvoorzitter Bart De Wever het gisteren kernachtig.

Of dat deel van de nota de onderhandelingen aan de regeringstafel zal overleven, is maar de vraag. De Vlaamse liberalen blijven zich hiertegen verzetten. "Als het gaat over het beschermen van de rechten en vrijheden van onze burgers, zijn we compromisloos", zei Carina Van Cauter tijdens een debat in "De zevende dag". Als we mensen gaan aanhouden zonder gerechtelijke controle, zetten we die rechten buiten spel, argumenteerde ze.

Vandaag moet een verdachte binnen de 24 uur na de arrestatie voor een rechter verschijnen. De liberalen zijn er voorstander van om dat te verlengen naar 48 uur en werken daaromtrent samen met de andere partijen voorstellen uit. "Maar het is niet aan de politiek om te beslissen of iemand aangehouden wordt. Binnen hoeveel dagen, maanden, jaren verschijnt iemand dan voor de rechter? Dan glijden we af naar Turkse toestanden, dat willen we absoluut vermijden", herhaalde Van Cauter de eerdere kritiek van haar voorzitter Gwendolyn Rutten.

"De tijd geeft ons gelijk"

"Een groteske vergelijking", vindt De Wever dat. Hij riep de criticasters op om de voorstellen nog eens grondig te lezen. De N-VA gaat ervan uit dat ze de coalitiepartners uiteindelijk toch nog over de streep zal kunnen trekken. "We zullen afwachten nadat men de teksten echt gelezen heeft", zei De Wever eerder in "De zevende dag" vanop de N-VA-familiedag in Plopsaland. (lees verder onder de video)

De N-VA wijst erop dat elke maatregel uit de nota binnen het kader van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens valt en afgetoetst is door de "beste juristen" van het land. Volgens N-VA-parlementslid Sophie De Wit zijn de maatregelen nodig. Als men in de buurlanden strenger optreedt, komen de problemen naar ons land, argumenteerde ze. "Wat zijn we met onze rechten als we niet meer veilig zijn?"

Het aanhouden van mensen zonder voorafgaande gerechtelijke controle zou ook enkel gebeuren tijdens de noodtoestand, in zeer uitzonderlijke omstandigheden dus, benadrukt De Wit. "Als er nu in een dossier een probleem naar boven komt, dan mankeren vandaag de instrumenten om daar iets aan te doen. Maar we sluiten de gerechtelijke controle niet uit. We gaan dat niet arbitrair doen en gaan niet buiten de rechtstaat."

Ondanks de blauwe tegenstand blijft ook De Wit "optimistisch". "De tijd zal ons gelijk geven, zoals ze dat al eerder gedaan heeft."

"Noodtoestand binnen de N-VA?"

Ook Groen loopt niet hoog op met de veiligheidsnota van de N-VA. Er moet op dit moment vooral in mensen en middelen geïnvesteerd worden om de huidige besliste maatregelen beter uit te kunnen voeren, poneerde Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Filip De Winter van Vlaams Belang staat wel achter de nota. Maar die komt volgens hem te laat. In de 15 jaar na de aanslagen in de VS is niets gedaan, meent hij. "Het zou bijna onverantwoordelijk gedrag zijn om dit voorstel af te schieten."

De Winter maakte zich ook vrolijk over de timing van de nota. "Ik vind het verdacht. Nu moet het plots heel snel. Waarom kon dat niet vijf, zes maanden geleden? Misschien heerst er vooral bij de N-VA een noodtoestand", verwees hij naar tegenvallende peilingen.