Peeters: "Veiligheid niet met vrijheden betalen"

Aan Kazerne Dossin in Mechelen is voor de zestigste keer een nationale bedevaart georganiseerd ter nagedachtenis van de deportatie van Joden en zigeuners door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) verzette zich in een speech tegen onverschilligheid en pleitte voor het behoud van vrijheden.

Vanuit Mechelen vertrokken destijds 28 transporten met meer dan 25.000 Joden en 352 zigeuners uit België en Noord-Frankrijk naar de concentratiekampen. Meer dan 24.000 van hen keerden niet meer levend terug.

Al voor de 60e keer organiseerde de Vereniging van de Joodse Weggevoerden in België - Dochters en Zonen der Deportatie een bedevaart om hen te herdenken. Het was tegelijkertijd de 74e verjaardag van de deportaties vanuit België. "Mijn gedachten gaan vandaag naar die slachtoffers", zei vicepremier Peeters.

Net als Elie Wiesel kijkt Peeters vanuit het verleden naar de actualiteit. Meer bepaald de verruwing van het publieke debat baart hem zorgen. "Het is dan ook verontrustend dat de toon van het publieke debat zo verscherpt. Respect voor elkaar en andere meningen wordt afgeschilderd als zwakte. De houding ten aanzien van mensen met een immigratieverleden, een andere kleur of religie verstrakt."

Hoewel CD&V zich het hele wekend in stilzwijgen heeft gehuld in verband met het veiligheidsplan van coalitiepartner N-VA, zet Peeters in Mechelen toch voorzichtig enkele lijnen uit en daarbij laat hij zich inspireren door de locatie. "We herdenken vandaag mensen die gestorven zijn omdat het absolutisme ooit de overhand heeft gehaald. We mogen dus niet in de val trappen te denken dat veiligheid en vrijheid communicerende vaten zijn. Veiligheid kan je niet kopen door met vrijheden te betalen. Veiligheid kan je niet bereiken door uit te sluiten of te discrimineren."

Hoewel enigszins omfloerst is de boodschap niet mis te verstaan. "Laten we dus niet beginnen sleutelen aan de waarden en vrijheden die de kern van onze grondwet en samenleving uitmaken."