PS: "Gevaarlijke maatregelen om onmacht te verbergen"

De Franstalige oppositiepartij PS reageert afwijzend op het veiligheidsplan van de N-VA en heeft het over "gevaarlijke maatregelen die de rechtstaat en onze vrijheden bedreigen". Meerderheidspartij MR wil voorlopig weinig kwijt over de N-VA-voorstellen.

De N-VA stelt maatregelen voor die gevaarlijk zijn voor de rechtstaat en voor onze vrijheden, aldus de PS in een persbericht. "De maatregelen maskeren de onmacht van de partij om dingen ten gronde te veranderen."

Om de strijd aan te gaan tegen het terrorisme is het volgens de PS belangrijk dat onze politiediensten, justitie en de inlichtingendiensten de nodige financiële middelen krijgen om goed te kunnen functioneren.

De Franstalige socialisten hekelen het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "De minister legde twee jaar geleden uit dat de politie meer zou moeten doen met minder middelen. Dit beleid is een mislukking. Om het slechte beleid te verdoezelen, leidt de N-VA, zoals gewoonlijk, de aandacht af door gevaarlijke maatregelen te lanceren."

MR voorzichtig

De Franstalige liberalen van de MR reageren voorlopig voorzichtig op de N-VA-plannen. "De MR is voorstander van het idee van een nationale eenheid in ons land, maar niet tegen eender welke prijs", zo klinkt het.

Voorts zegt de MR dat het tijd is om over te gaan tot daden op vlak van veiligheid. De partij benadrukt in dat verband  de noodzaak om de voorlopige hechtenis van verdachten van terroristische daden te verlengen tot 72 uur.