Stembusslag in Kroatië levert geen duidelijke winnaar op

De tweede parlementsverkiezingen in minder dan en jaar tijd hebben geen duidelijke winnaar opgeleverd. Uit een eerste exitpoll blijkt dat het linkse blok onder leiding van de sociaal-democratische SDP nipt voor ligt op de conservatieve HDZ. Daardoor lijkt het centrumrechtse Most weer in de rol van "kingmaker" terecht te komen.
Zoran Milanovic brengt zijn stem uit

De linkse Volkscoalitie zou uitkomen op 58 zetels in het parlement in Zagreb, dat 151 zetels telt. De HDZ zou stranden op 57 zetels, het centrumrechtse Most op 11 zetels. De andere zetels gaan naar kleine partijen; acht zetels zijn gereserveerd voor vertegenwoordigers van de minderheden (Hongaren, Serviërs, Italianen). De eerste gedeeltelijke uitslagen geven echter aan dat de HDZ voorop ligt.

De verkiezingen hadden tot doel Kroatië uit de politieke impasse te halen waarin het na de vorige verkiezingen, in november vorig jaar,  was terechtgekomen. Alles wijst erop dat de politieke situatie niet is veranderd, met het kleine Most in de rol van kingmaker, die bepaalt wie er aan het regeringsroer komt.

Na de vorige verkiezingen was een centrumrechtse coalitieregering gevormd onder leiding van zakenman Tihomir Oreskovic, de eerste prtemier sinds de onafhankelijkheid die geen lid was van de HDZ of de SDP. Zijn regering was echter de steun van de HDZ kwijtgespeeld, waardoor nieuwe verkiezingen onvermijdelijk waren geworden.

Waarnemers verwachten dat Most nu zal kiezen voor samenwerling met het linkse blok, waardoor de sociaal-democratische leider Zoran Milanovic weer premier zou kunnen worden. Die was al regeringsleider tussen 2011 en begin dit jaar.