Veroordeelde pedofiel bleef jaar in jeugdtheater werken

In Turnhout is een twintiger opgepakt die een jaar geleden veroordeeld was voor zedenfeiten. Hij kon een jaar onder de radar blijven en al die tijd in een jeugdtheater blijven werken. De stad, die de man als vrijwilliger tewerk stelde, was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de veroordeling.
Archieffoto gerechtsgebouw Turnhout

Joachim P. werd in juni vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar cel voor online zedenfeiten. Hij sprokkelde online naaktfoto's en filmpjes van bijna veertig tienerjongens, sommigen jonger dan 14. De man leed volgens de psychiater aan een seksuele stoornis.

Hij werd bij verstek veroordeeld en niemand wist daarna waar hij was. Eerder deze week legde iemand bij de stad de link tussen een persartikel en een al jarenlange medewerker van een Turnhoutse jeugdtheatervereniging, met jongeren tussen 12 en 20 jaar. De twintiger werd ook ingeschakeld voor vakantiewerk van de stad.

"De stad wist niet van zijn veroordeling af. Een werkgever wordt daarover normaal gezien ingelicht, maar hier gaat het om een vrijwilligerscontract", klinkt het. "Doordat hij ambtelijk geschrapt was en geen geldig adres had, kon hij ook niet opgespoord worden."

In de komende dagen wil het bestuur bekijken of de procedure wordt aangepast, bijvoorbeeld met een achtergrondcheck. Een attest van goed, zedelijk gedrag zou mogelijk evenmin hebben geholpen, omdat hij al van vóór zijn veroordeling meehielp.

De stad benadrukt dat er voorlopig geen weet is van eventuele nieuwe feiten. "We zijn hier wel van geschrokken. We vangen de betrokken ouders en kinderen op met de stedelijke jeugddienst en de sociale dienst van de politie."