Zes keer stilte, vijftien jaar na de aanslagen op 9/11

De Verenigde Staten staan vandaag stil bij de vijftiende verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001. In New York zijn de namen van de dodelijke slachtoffers één voor één voorgelezen tijdens een ochtendlijke herdenking op Ground Zero. Zes keer werd er een moment van stilte gehouden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
FOTO: Herdenkingsceremonie in New York

Bijna drieduizend mensen kwamen om het leven bij de aanslagen. Negentien extremisten van Al Qaeda kaapten die dag lijnvliegtuigen en lieten ze neerstorten in de Twin Towers van het World Trade Center in New York, in het Pentagon in de buurt van Washington en in een veld in Shanksville, Pennsylvania. Voor de eerste keer in bijna twee eeuwen werden de Verenigde Staten aangevallen in eigen land.

Ongeveer 75.000 mensen hebben nog steeds mentale en/of fysieke problemen als gevolg van de aanslagen. Vaak gaat het om hulpverleners die kankerverwekkende stofdeeltjes hebben ingeademd toen ze levens probeerden te redden.

Clinton en Trump

In New York zijn traditioneel de namen van de doden voorgelezen tijdens een herdenkingsceremonie zondagvoormiddag op Ground Zero. Op de plaats waar de Twin Towers zijn ingestort, staat nu het One World Trade Center, of de "Freedom Tower", een nieuwe toren die nog hoger is dan haar voorgangers. Zowel Hillary Clinton als Donald Trump, de Democratische en Republikeinse presidentskandidaat, woonden de ceremonie bij. Clinton verliet de plechtigheid vroegtijdig omdat ze last had van de warmte.

Zes keer was er een moment van stilte om de verschillende fases van de dodelijke aanslagen te herdenken: de twee inslagen van de vliegtuigen in de Twin Towers, het ineenstorten van de torens, en de twee inslagen in het Pentagon en in Pennsylvania. De kerktorens hebben geluid in New York tijdens het eerste moment van stilte, om 8.46 uur lokale tijd (14.46 uur in België), het uur dat het eerste vliegtuig in de torens vloog, vlucht 11 van American Airlines.

Ook president Barack Obama heeft een moment van stilte in acht genomen, om 8.46 uur in besloten kring in het Witte Huis. Daarna trok hij naar het Pentagon voor een herdenkingsceremonie, in aanwezigheid van minister van Defensie Ashton Carter. De president legde er een grote bloemenkrans neer. In zijn toespraak prees hij de diversiteit in de Amerikaanse samenleving.

Obama op de plechtigheid aan het Pentagon:

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Herdenking in New York:

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Herdenking in Pennsylvania: