"Verplichte psychische controle voor artsen"

De vereniging van Vlaamse huisartsen, Domus Medica, pleit voor een jaarlijkse verplichte medische controle van alle artsen. Dat zou kunnen helpen om psychische problemen bij artsen sneller op te sporen en beter te behandelen, schrijft Het Nieuwsblad. "Een brug te ver", reageren de vakbonden.

Domus Medica komt met het voorstel nadat vorige week een arts uit het leven is gestapt. In Vlaanderen sterven jaarlijks gemiddeld vijf artsen door zelfdoding, maar volgens professor huisartsgeneeskunde Dirk Avonts (UGent) is dat maar het topje van de ijsberg. "Het cijfer zegt niets over alle psychische problemen die er rechtstreeks aan de basis van liggen."

Volgens Avonts kan het medisch onderzoek geïnspireerd worden op de screening van piloten, waarbij niet alleen hun gezicht en gehoor, maar ook hun mentale gezondheid wordt getest. Hij beseft wel dat veel artsen het betuttelend gaan vinden, maar toch denkt hij dat zo'n onderzoek best verplicht wordt.

"Arts is een maatschappelijk relevant beroep. De maatschappij betaalt hen ook. Uit onderzoek weten we dat artsen niet geneigd zijn om vroegtijdig hulp te gaan zoeken als er problemen zijn. Het verplicht karakter doet elke discriminatie of vingerwijzing ook meteen verdwijnen", zegt hij aan VRT Nieuws.

Intussen werkt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan een nationaal noodnummer, waar artsen met psychische problemen terecht zullen kunnen.

"Brug te ver"

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is niet zo opgezet met het voorstel. "We zijn even bezorgd over de gezondheid en het psychische welzijn van onze collega's als Domus Medica, maar het idee van een verplichte jaarlijkse controle is er ver over", reageert voorzitter Marc Moens.

Moens benadrukt dat er al afspraken zijn gemaakt in de commissie artsen-zelfstandigen opdat artsen die zich niet goed in hun vel voelen en vrijwillig met hun problemen te rade kunnen gaan bij collega's. "Ondertussen werden er ook al initiatieven genomen, maar veelal nog lokaal. Die moeten zeker nog worden uitgewerkt."

"Maar het idee van een verplichte controle is een brug te ver. Zo ga je mensen die het al moeilijk hebben, met nog meer stress opzadelen. Hoe ga je zo'n controle van circa 42.000 artsen in België trouwens organiseren?", vraagt Moens zich af.

Meest gelezen