Verhaal Marieke Vervoort gaat wereld rond na emotionele persconferentie

In ons land is atlete Marieke Vervoort al langer een vertrouwde naam. Haar zilveren medaille op de Paralympics in Rio en de emotionele persconferentie achteraf doen haar verhaal over moed en doorzetting in het zicht van het onvermijdelijke einde nu ook de wereld rondgaan.

Op de persconferentie na haar zilveren medaille vertelde Vervoort heel open over haar strijd tegen de ziekte die haar spieren doet aftakelen, en over haar euthanasiepapieren die klaarliggen. Al wou ze wel duidelijk maken dat ze nog niet van plan is om snel afscheid te nemen van het leven.

"Een van de meest verrijkende persconferenties ooit"

De Britse krant The Guardian was diep onder de indruk. "Soms was het hard om naar te luisteren, soms was het onmogelijk om niet te lachen, en toen Marieke Vervoort klaar was, had iedereen in de persruimte een ander perspectief op het leven, na een uur nadenken over wat het betekent om te sterven. Het was een van de rauwste persconferenties ooit, maar ook een van de meest verrijkende."

"Enjoy every little moment (geniet van elk klein moment)", kopt de Australische website WAtoday, een verwijzing naar het optimistische motto van Vervoort. "Ik wil mensen inspireren om hun leven te leiden van dag tot dag en van elk moment te genieten", zo citeren ze haar.

Euthanasieplannen

Veel websites focussen op de euthanasieplannen van Vervoort, die in hun land niet kunnen. De Belgische wordt omschreven als iemand die de moeilijke kwestie bespreekbaar wil maken. "De mogelijkheid van euthanasie geeft haar de moed om door te gaan zolang ze kan, zegt ze, eraan toevoegend dat euthanasie niet mag gezien worden als moord", staat te lezen bij de BBC.

"In een emotionele persconferentie zei de 37-jarige dat ze troost vindt in de wetenschap dat ze haar eigen lot in handen heeft, en ze deed een poging om euthanasie beter te doen begrijpen", schrijft The Irish Mirror.

Lof voor Vervoort én België

Vervoort wordt door de buitenlandse pers geprezen om haar openheid en moed. De Australische Herald Sun haalde haar begin vorige week al aan als een voorbeeld waarom de Australische wet aangepast zou moeten worden. "Het is ongelofelijk dat er mensen zijn die om religieuze redenen Marieke Vervoort de macht over haar eigen lot zouden weigeren. En toch, als ze een Australische zou zijn, zou elke dokter die haar helpt, vervolgd kunnen worden."

Zowel Vervoort als België krijgen lof. "Marieke Vervoort zou gevierd moeten worden voor haar moed. Wat een opluchting dat ze in een land woont dat volwassen genoeg is om haar wens om te sterven toe te staan."

Meest gelezen