Belgische wetenschappers ontrafelen leeftijd oudste T. rex

Onderzoekers van de VUB hebben de leeftijd van de tot nog toe oudste Tyrannosaurus rex achterhaald. "Het dier was om en bij de 30 jaar oud toen het 66 miljoen jaar geleden overleed." De T. rex in kwestie -die Trix is gedoopt- is sinds vorig weekend te bewonderen in het museum Naturalis in Leiden.

Trix is de oudste tot nog toe bekende Tyrannosaurus rex. Dat blijkt uit onderzoek van Belgische paleontologen. "We zijn er vrij zeker van dat het dier om en bij de 30 jaar oud was toen hij 66 miljoen jaar geleden stierf", zegt paleontoloog Koen Stein (VUB/FWO) die Trix onderzocht aan VRT Nieuws. "De vondst vertelt ons meer over hoe de levenscyclus was van grote roofdieren in die tijd."

De wetenschappers hebben de leeftijd van de dino ontrafeld door weefselstalen uit de fossielen te nemen. "De weefselstructuur is goed bewaard gebleven en daaruit kan je de groei afleiden", legt Stein uit. "Beenderen hebben net zoals bijvoorbeeld jaarringen bij bomen ook groeilijnen. Hierdoor hebben een een vrij goede schatting van de ouderdom van het dier."

Trix werd in de zomer van 2013 opgegraven in de Amerikaanse staat Montana. De dino was 13 meter lang en woog ongeveer 5.000 kilo. Trix behoort tot de top drie meest complete skeletten ooit gevonden en is pas het tweede T. rex-exemplaar dat buiten de VS tentoongesteld wordt. Trix is te bezichtigen in museum Naturalis in Leiden in Nederland tot 1 juni 2017.

Meest gelezen