Rode Kruis sluit 9 van de 11 tijdelijke opvangcentra voor asielzoekers

Het Rode Kruis gaat negen van zijn elf tijdelijke opvangcentra voor asielzoekers nog voor het einde van dit jaar sluiten. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. Door de lagere instroom van asielzoekers staan heel wat bedden leeg. De 300 medewerkers verliezen hun baan.
Onder meer het tijdelijke opvangcentrum van Sijsele gaat dicht.

In december vorig jaar werden in ons land 35.000 asielzoekers opgevangen, bijna dubbel zoveel als een jaar eerder. In enkele maanden tijd werden er toen verschillende extra opvangcentra opgetrokken om iedereen een plek te geven.

De afgelopen maande daalde het aantal nieuwe asielzoekers dat in ons land aankwam echter sterk, onder meer omdat de Balkanroute nu gesloten is en er ook meer vluchtelingen aan de Turkse grens worden tegengehouden. Concreet zijn er momenteel nog 31.500 plaatsen, waar er maar zo'n 25.000 van bezet zijn. 

"Mensen blijven bovendien minder lang in de opvangcentra, omdat ze sneller een beslissing krijgen (of ze mogen blijven of niet, nvdr.)", benadrukt Sara Verhaert van Fedasil. "Daarom gaan we het aantal opvangplaatsen afbouwen. Tegen begin volgend jaar willen we structureel nog 25.000 opvangplaatsen hebben." Er zouden ook zo'n 7.000 tot 8.000 bufferplaatsen komen die in heel korte tijd in orde gebracht kunnen worden.

Minder plaatsen betekent ook minder opvangcentra en dus zullen negen van de elf tijdelijke centra binnen dit en enkele maanden sluiten. Het gaat dan onder meer om die in Sijsele, Vilvoorde, Leopoldsburg, Mechelen en Zwijndrecht. "Een groot deel van de mensen in de opvangcentra is al verhuisd naar de reguliere centra van het Rode Kruis, Fedasil of andere partners", zegt An Luyten van het Rode Kruis. "Veel mensen hebben ook al een beslissing gekregen. Zij die mogen blijven, stromen door naar andere vormen van opvang. Anderen moeten het land verlaten en stromen zo ook uit de noodopvang."

De meer dan driehonderd mensen die eind vorig jaar werden aangenomen voor de opvangcentra verliezen nu bijna allemaal hun baan. "Het ging om een contract van onbepaalde duur, maar er stond wel in vermeld dat het ten einde liep als de zogenoemde conventie met de federale overheid stopt. Men wist op voorhand dat het een tijdelijk gegeven was."

Meest gelezen