Deeltijds werken verhoogt vaak tijdsdruk bij vrouwen

Deeltijds werken om een beter evenwicht te vinden tussen werk en gezin is voor vrouwen vaak geen oplossing. Dat blijkt uit een studie van de VUB in opdracht van het Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen waarover Het Nieuwblad vandaag bericht.
Design Pics / Scott Dickerson

Als vrouwen deeltijds gaan werken, ervaren ze vaak nog meer tijdsdruk dan wanneer ze een fulltime job hebben omdat ze er dan vaak ook het hele huishouden nog bijnemen. Dat is de conclusie van een onderzoek waarvoor 5.559 Belgen ondervraagd werden.

"We zouden verwachten dat dat een strategie is om werk en gezin te combineren", legt onderzoeker Theun Pieter van Tienoven uit op Studio Brussel. "Uit het onderzoek blijkt dat als we vragen aan vrouwen en mannen om aan te geven in welke mate ze tijdsdruk ervaren, we zien dat die bij vrouwen die deeltijds werken veel hoger ligt dan bij vrouwen die voltijds werken. We zien dat op het moment dat een vrouw deeltijds werkt en een man voltijds werkt en er jonge kinderen zijn, het gevoel van stress bij vrouwen omhoog gaat en bij mannen omlaag."

Gaat de man er dan van uit dat de vrouw er op dat moment zijn huishoudelijke taken ook bij neemt? "Ik vrees ergens van wel", zegt Van Tienoven. "Wanneer de vrouw bewust die keuze maken, geeft het de man in het gezin een hele legitieme reden om te zeggen: dan blijf ik gewoon mijn traditionele rol vervullen en dan neem jij het huishoudelijke werk er maar bij."

Door nieuwe regeling lijkt het er dus op dat we opnieuw in oude rollenpatroon terechtkomen. "Uit het onderzoek blijkt dat er nog weinig nieuwe mannen te vinden zijn. Het rollenpatroon lijkt onveranderd en is nog altijd sterk traditioneel."

Toch blijkt dat ook mannen op zoek gaan naar manieren om de zorg voor de kinderen en het huishouden op zich te nemen. Zo steeg het aantal mannen die ouderschapsverlof opnamen van 3.600 in 2004 naar meer dan 18.000 in 2015. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen pleit er dan ook voor om de bestaande verlofstelsels te evalueren. Het is belangrijk dat ouderschaps- en andere zorgverloven nog meer op maat kunnen opgenomen worden. Zo moet het volgens hen mogelijk zijn om verloven per halve dag op te nemen, verlofdagen om te zetten naar verlofuren of om zorgverloven per maand of zelfs per week op te kunnen nemen.

Meest gelezen