Facebook, Twitter en publieke omroepen gaan samen nieuws checken

Verschillende technologiebedrijven en nieuwsredacties, waaronder VRT Nieuws, hebben aangekondigd dat ze meer gaan samenwerken. De bedoeling is om amateurbeelden die circuleren sneller te kunnen controleren en foutieve verhalen niet verder te verspreiden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Door de opkomst van sociale netwerken als Facebook en Twitter is ook de werkwijze van journalisten de laatste jaren ingrijpend veranderd. Waar de eerste informatie en beelden vroeger gewoon via de klassieke nieuwszenders en persagentschappen verzameld werden, is die informatie vandaag meestal terug te vinden via ooggetuigen die hun verhaal online delen.

Het gevaar bestaat dus dat beelden die niets te maken hebben met bepaalde gebeurtenissen, verspreid worden. Zo doken bij de aanslag op de luchthaven van Istanbul opnieuw foto’s op van de aanslagen op de luchthaven van Brussel. De samenwerking tussen technologiebedrijven en tientallen nieuwsdiensten moet dat probleem dus inperken.

Gemeenschappelijk platform

Naast richtlijnen en opleidingen voor journalisten komt er in oktober ook een gemeenschappelijk platform waar de leden kunnen samenwerken om bepaalde ongeloofwaardige verhalen te onderzoeken. Naast VRT Nieuws en de andere Europese publieke omroepen gaan ook CNN, The New York Times, BuzzFeed, Euronews en AFP meewerken aan de "First Draft Coalition".

Vandaag werkt VRT Nieuws al samen met verschillende Europese publieke omroepen om informatie te controleren. Met het nieuwe platform kan die samenwerking worden uitgebreid. “Op het internet kan iedereen een potentiële bron zijn. Door journalisten met elkaar te verbinden, willen we het controleren van informatie verbeteren”, aldus Jenni Sargent van "First Draft".

Facebook als boosdoener?

Vooral de samenwerking met Facebook is een opsteker voor het project. Door het grote aantal gebruikers speelt de sociaalnetwerksite namelijk een belangrijke rol in de verspreiding van nieuws bij het brede publiek.

De afgelopen weken lag Facebook trouwens regelmatig onder vuur voor de rol die het speelt bij het verspreiden van nieuws. In Noorwegen kwam er protest toen de sociaalnetwerksite de historische foto van het “napalmmeisje” censureerde en in de Verenigde Staten was er dan weer kritiek omdat Facebook bepaalde foutieve nieuwsberichten aanraadde bij gebruikers.

Het is nog onduidelijk of de samenwerking tussen Facebook en de verschillende nieuwsredacties ook effectief iets verandert aan de soms twijfelachtige houding van het bedrijf. In een reactie aan The Guardian laat Facebook weten dat “het wil leren van de nieuwsindustrie en openstaat voor vragen en opmerkingen van journalisten”.

Meest gelezen