VS en Israël zijn het eens over militair hulppakket van 38 miljard dollar

Israël krijgt tussen 2018 en 2028 voor 38 miljard dollar (33,8 miljard euro) aan militaire hulp van de Verenigde Staten. Dat is een recordbedrag. Het vorige akkoord, dat afloopt in 2018, bedroeg 30 miljard dollar (26,7 miljard euro) over 10 jaar.

De VS en Israël zijn en blijven nauwe bondgenoten, ook staat de relatie de jongste jaren onder zware druk. Zo was de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet te spreken over het nucleair akkoord dat de Amerikaanse president Barack Obama heeft gesloten met Iran, een vijand van Israël.

De onderhandelingen over het nieuwe akkoord voor militaire hulp hebben een jaar geduurd. Netanyahu zou volgens sommige bronnen aanvankelijk 45 miljard dollar gevraagd hebben. Volgens de Israëli's is de nood groter door de oorlog in Syrië en Noord-Irak, en de dreiging van een sterker Iran.

Het leek er even op dat Netanyahu zou wachten tot de opvolger van Obama aangesteld is om een deal te sluiten, maar uiteindelijk heeft hij dus voor zekerheid gekozen. Voor Obama is het akkoord een goede zaak omdat hij de kritiek zal kunnen afweren dat hij niet genoeg gedaan heeft om een nauwe bondgenoot te steunen.

Aan het hulppakket van 38 miljard zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo mag Israël niet langer een deel van het budget besteden aan eigen wapentuig. Alles moet van Amerikaanse bedrijven komen. Ook brandstof (dat tot 13 procent van het totaalbedrag uitmaakte) wordt niet langer gedekt door het akkoord.

Meest gelezen