220 banen bedreigd door faillissement MS Mode België

MS Mode vraagt het faillissement aan in België, hierdoor zijn 220 banen bedreigd. Het bedrijf heeft 46 winkels in ons land. De activiteiten van MS Mode in België worden niet overgenomen in de transactie die op 8 september werd bekendgemaakt door de Nederlandse curatoren.

MS Mode richt zich op vrouwen met grotere maten, tot en met maat 54. In Nederland en een aantal andere landen maakt MS Mode een doorstart na het faillissement. GA Europe, gespecialiseerd in het herstructureren van retailbedrijven, werkt de plannen hiervoor uit. Coolinvestment financiert de doorstart.

De operatie in België is echter geen onderdeel van die overname. Hierdoor moet de raad van bestuur van MS Mode België NV eerstdaags het faillissement aanvragen, meldt het bedrijf.

"Binnen afzienbare tijd moet meer duidelijk worden over de toekomst van MS Mode in België. Het is niet uitgesloten dat MS Mode in aangepaste vorm in België aanwezig blijft."

Personeel vreest voor MS Mode bis met minder medewerkers

De vakbonden vragen zich af wat die "aangepaste vorm" betekent en verbergen niet dat ze bang zijn voor de toekomst. "De directie heeft ons vanochtend verzekerd dat er al een kandidaat-overnemer is. Het zou gaan om dezelfde investeerder als in Nederland, Roland Kahn (van Coolinvestment, oprichter van ketens Coolcat en America Today), die -zichtbaar- liever wacht tot de boot gezonken is om zo procedures zoals de wet-Renault te omzeilen", zegt Yves Flamand (SETCa).

"De Belgische poot werd buiten de Nederlandse transactie gehouden omdat de cijfers in België nog te positief waren om tot een faillissement te kunnen overgaan", zegt Chris Van Droogenbroeck van LBC-NVK. "MS Mode pakte het sluw aan. Door de stopzetting van de leveringen werd de omzet in België gedecimeerd zodat er al snel een cashflowprobleem ontstond. De raad van bestuur concludeerde dat de normale activiteiten in België in het gedrang kwamen omdat de leveringen vanuit Nederland zo goed als volledig waren stopgezet", zegt de vakbond. "De Belgische winkels konden naar verluidt niet op zichzelf blijven bestaan en zagen hun cash wegsmelten bij gebrek aan nieuwe omzet. Nieuwe kredietfaciliteiten bleken niet voorhanden. Een aantal facturen moet per 30 september worden betaald. Voor de lonen van september zou er nog geld zijn."

"We hebben de indruk in een slechte film te zitten en het personeel is bang dat er binnen enkele maanden al een MS Mode bis zal komen: met minder medewerkers, minder winkels en een minder gunstige arbeidsovereenkomst", zegt Flamand.

De problemen bij de keten slepen sinds de zomermaanden aan. In de eerste helft van augustus had MS Mode het faillissement aangevraagd voor de Nederlandse winkels. Wat de doorstart betekent voor het personeel en de winkels in Nederland, is nog niet duidelijk. MS Mode heeft ook winkels in Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Meest gelezen