274 jobs bedreigd door sluiting Douwe Egberts in Grimbergen

Koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts wil zijn bekende fabriek in Grimbergen, vlak naast de Brusselse Ring, sluiten. 274 jobs zijn hierdoor bedreigd. De productie in Grimbergen zou stopgezet worden in januari 2017. Er volgt nu een informatie- en consultatieronde bij de vakbonden.
BELGA/LALMAND

De directie verwijst naar overcapaciteit en een probleem met de kosten en de schaal van de fabriek. "Deze fabriek is te klein om een hele grote fabriek te worden die heel veel output levert en ze is te duur om een fabriek te worden waar zeer veel complexiteit gevraagd wordt", zegt woordvoerster Sonja Wegscheider.

Tegen januari 2017 zou het volledige productportfolio overgebracht zijn naar andere sites binnen het toeleveringsnetwerk. De groep heeft 14 fabrieken in Europa. "De productie zou verplaatst worden naar 2 fabrieken in Nederland, 1 in Tsjechië en 1 in Polen", zegt VRT-journalist Nina Verhaeghe.

Het bedrijf wil nu vooral de 274 betrokken medewerkers informeren. Er volgt een informatie- en consultatieronde bij de vakbonden. "Als deze intentie bevestigd wordt, zou ze een significante impact hebben op het personeel in Grimbergen. Daarom wordt er nog geen definitieve beslissing genomen voor het einde van een gedetailleerde consultatieronde die vandaag opgestart is." Er is alvast de belofte dat betrokken medewerkers "de meest efficiënte ondersteuning krijgen" in geval dat de sluiting bevestigd wordt.

"Het is met veel spijt dat we dit aankondigen", stelt Luc Volatier, global vice president operations bij Jacobs Douwe Egberts. "Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen."

"Verschrikkelijk nieuws voor de werknemers"

"Dit is verschrikkelijk nieuws, in eerste instantie voor de werknemers", zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Ik heb tijdens de ministerraad al meteen gevraagd om een gesprek te kunnen hebben met het management. We zullen zien hoe snel dat kan."

Meest gelezen