"Bocht De Wever zal als boemerang in gezicht N-VA terechtkomen"

De "bocht" van N-VA-voorzitter Bart De Wever zal als een boemerang in het gezicht van de partij terechtkomen. Dat voorspelt Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). De Valck is zwaar teleurgesteld in zijn voorganger Peter De Roover, huidig Kamerfractieleider.

De Wever veroorzaakte gisteren commotie met een zinnetje uit een interview met l'Echo. "Als de kiezer het toelaat doen we voort zonder PS en als de kiezer eist dat we met PS praten, zullen we onze communautaire agenda op tafel leggen", zei de voorzitter. De uitspraak wordt beschouwd als een voorzet om de federale coalitie na de verkiezingen voort te zetten en een nieuwe staatshervorming dus op de lange baan te schuiven.

"Onze achterban had er vertrouwen in dat er na de verkiezingen van 2019 iets uit de hoed zou komen", zegt Bart De Valck. "Het confederalisme of een mogelijk buiten de grondwet treden. Maar dat lijkt er nu allemaal niet te komen. De partij doet niet wat haar kiezers vragen."

Dat niet alle N-VA-kiezers even begaan zijn met Vlaamse onafhankelijkheid doet er volgens De Valck niet toe. "Waar de Vlaming mee inzit, is zijn wedde, zijn portemonnee. Hij voelt dat het leven duurder wordt, dat de belastingen stijgen. Als de transfers naar Wallonië zouden ophouden, zou de Vlaamse welvaart niet moeten inboeten."

Door van het beleid te proeven is de N-VA tussen de witte producten terechtgekomen, oordeelt de Volksbeweging. De Valck vermoedt dat ook Hendrik Vuye en Veerle Wouters, die binnen de partij moesten nadenken over confederalisme, aan de kant zijn geschoven. "Zeven maanden geleden hebben ze mij uitgenodigd om mee te denken, maar ik heb er nooit meer iets van gehoord."

Het meest teleurgesteld is De Valck in Peter De Roover, voormalig voorzitter van de VVB. "We dachten dat hij de ruggengraat ging hebben om het debat aan te snijden, maar blijkbaar hebben we ons in hem vergist en is hij nog erger dan de anderen."

Meest gelezen