Boeren dreigen met oproep om niet meer te winkelen bij Ahold Delhaize

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dreigt met een oproep om niet meer te winkelen bij supermarktketen Ahold Delhaize. De nieuwe fusiegroep wil besparen door kortingen te eisen van haar leveranciers. De boeren vrezen dat ze daarvan het slachtoffer zullen worden. Dat schrijven De Morgen, De Tijd en De Standaard en het bericht is bevestigd aan onze redactie.

Ahold Delhaize, dat de winkels van Delhaize en Albert Heijn omvat, wil 500 miljoen besparen. Het grootste deel daarvan moet komen van kortingen bij de grote leveranciers. In Nederland koopt Ahold tot 15 procent goedkoper in dan Delhaize in België bij dezelfde leveranciers. De groep wil dat gelijktrekken, zelfs met terugwerkende kracht tot begin dit jaar.

De Belgische merkenproducenten zien dat niet zitten. Zij hebben enkele dagen geleden al een klacht ingediend bij het Supply Chain Initiative, een overlegorgaan met onder meer de producenten, de supermarkten en de Boerenbond.

Kind van de rekening

De landbouwers vrezen dat zij uiteindelijk het kind van de rekening zullen worden, omdat de producenten de prijsdalingen zullen doorrekenen aan hen. En de landbouwers werken al met zeer kleine marges.

"Tot nog toe is dat nog niet het geval. Maar als wij de prijsdruk voelen, zullen we de Delhaize-klanten vragen om elders te gaan winkelen", waarschuwt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme, die een duidelijk signaal wil uitsturen. Bij de Boerenbond wordt minder fel gereageerd. Al houdt men de situatie daar ook in de gaten.

Geen gesprekken met de landbouwers

Ahold Delhaize is niet van plan om rechtstreeks met de boeren te onderhandelen. Zij zijn bezig met individuele gesprekken met de leveranciers, klinkt het. Wat die op hun beurt afspreken met hun leveranciers, is hun zaak. "Maar we verwachten geen impact op de landbouwers", zegt Ahold Delhaize-woordvoerder Peter Dercon in De Morgen.

"Met geen enkele leverancier zijn de deuren dicht. Er is voldoende onderhandelingsruimte om tot een goed resultaat te komen", zegt Dercon ook.

Ook Nederlandse franchisehouders zijn boos

Ahold Delhaize ligt overigens ook onder vuur bij de Nederlandse franchisehouders van Albert Heijn. De zelfstandige ondernemers zijn naar de rechtbank getrokken omdat ze willen mee delen in de inkoopvoordelen, de internetverkoop, de bonussen en andere opbrengsten van Albert Heijn. De rechtszaak kan de fusiegroep mogelijk heel wat geld kosten.

Meest gelezen