Een kotstudent kost meer dan 12.000 euro per jaar

Een kotstudent die geen recht heeft op een beurs, kost 12.334 euro per jaar. Daarin zitten de directe en indirecte studiekosten en de leefkosten. Een student die pendelt, is goedkoper: als hij of zij met de auto pendelt, kost de student 11.111 euro, wie met het openbaar vervoer pendelt, betaalt 7.961 euro.
www.aurorebelot.com
Archieffoto

Dat blijkt uit een studie van CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -Onderzoek van de Thomas More-hogeschool.

De directe en indirecte studiekosten van studenten die met een eigen wagen naar de universiteit of hogeschool pendelen, bedragen 4.980 euro, net geen 1.000 euro minder dan voor kotstudenten. Voor wie het openbaar vervoer gebruikt om te pendelen, komt dat op 1.830 euro. Voor beursstudenten ligt dat bedrag ongeveer 780 euro lager.

In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen van studentenkamers weinig geëvolueerd, en na de grote stijging vorig academiejaar blijven de kosten van het inschrijvingsgeld dit jaar ongewijzigd. Andere studiekosten, zoals cursussen en computer, zijn voor alle studenten gelijk. Het CEBUD schat die kosten op 741 euro, voor een bacheloropleiding aan een hogeschool.

Ook de leefkosten zijn voor beide types studenten zo goed als gelijk: voor een kotstudent gaat het om minimaal 6.373 euro, voor een pendelstudent 6.131 euro. Het verschil is te wijten aan de hogere kosten voor voeding - respectievelijk 2.143 en 1.946 euro.

Meest gelezen