Kitir (SP.A): "Open VLD'er Van Biesen zei dat ik naar Marokko moet terugkeren"

In de Kamer is er opschudding ontstaan over een uitspraak van Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. Na een tussenkomst van SP.A-fractieleider Meryame Kitir, zei hij haar dat ze beter zou terugkeren naar Marokko. Kitir pikt de uitspraak niet: "Er zijn grenzen en die zijn vandaag bereikt."

Tijdens een discussie over de aangekondigde sluiting van Caterpillar in Gosselies, merkte Kitir op dat haar partij voor activering is van werklozen. Alleen moeten werkgevers bereid zijn die oudere mensen ook een kans te geven, luidde het. Toen Kitir terugkeerde naar haar plaats in het halfrond, ontstond rumoer waarbij richting de liberale banken werd gekeken.

Kitir zelf reageerde eerst niet, maar Kristof Calvo (Groen) wel: hij spoorde Kamervoorzitter Siegfried Bracke aan Van Biesen op de vingers te tikken omdat hij Kitir zou hebben toegesnauwd terug naar Marokko te keren. Later wou Kitir wel reageren bij Linda De Win in "Villa politica": "Dat maakt me kwaad, dat pik ik niet en ik zal er ook verder mee doorgaan", klonk het. "Maar wat me nog meer boos maakt: als dit in dit huis kan, betekent dit dat racisme nog heel sterk leeft, en dat we daar op moeten blijven reageren. We zitten dan wel in het huis van de democratie waar vrije meningsuiting absoluut geldt, maar er zijn grenzen en die zijn vandaag bereikt."

Excuses

"Als mijn tussenkomst verkeerd begrepen is, wil ik me verontschuldigen", reageerde Van Biesen. "Wat ik gezegd heb, is dat de werknemers van Caterpillar erg productief zijn en dat ze bijgevolg op de arbeidsmarkt wel werkgevers zullen kunnen overtuigen, wat hun afkomst ook mag zijn." Van Biesen benadrukte "dat dit woorden zijn die ik zeker nooit zou gebruiken, dit ligt niet in mijn aard. Daarvoor heb ik te veel respect voor iedereen in dit parlement en zeker voor mevrouw Kitir."

De zaak is voor Kitir nog niet afgesloten. Na afloop van de plenaire vergadering wil ze met Kamervoorzitter Bracke overleg plegen over welk gevolg aan het incident moet worden gegeven. "Je mag van mij gerust de beelden herbekijken. Als het iets klein was zou ik zo maar niet kwaad geworden zijn. Als zelfs zijn eigen collega's me sms'en dat ze zich distantiëren van zijn uitspraak, dan weet ik wel wat er gebeurd is."

Open VLD distantieert zich van uitspraak

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en fractieleider Patrick Dewael veroordelen de uitspraak van Van Biesen. "De woorden van een volksvertegenwoordiger zijn altijd en overal van tel. Wat Van Biesen ook bedoelde, zijn tussenkomst was ongepast", zeggen  Rutten en Dewael. "Wij betreuren dit incident. Dit kan niet, nooit, nergens. Het is goed dat Van Biesen zich verontschuldigde".

Bekijk hieronder: Meryame Kitir reageerde na het incident bij Linda De Win: "Racisme is nog heel reëel, niemand hoeft dit te pikken".

Bekijk hier de reactie van Luk Van Biesen (en de verontwaardigde non-verbale reactie van Kitir):

Reactie Groen-Kamerlid Kristof Calvo:

Meest gelezen