Zelfdoding door online seksvideo schokt Italië

Italië is in shock nadat een 31-jarige vrouw uit het leven is gestapt door een seksvideo die haar ex-vriendje op internet had geplaatst. Tiziana Cantone probeerde maandenlang tevergeefs om de video van het internet weg te krijgen, maar zag uiteindelijk geen andere uitweg meer.

Ongeveer een jaar geleden nam Tiziana Cantone een seksvideo op die ze naar enkele vrienden stuurde, onder wie een ex-vriendje. Hij plaatste uit wraak de video op het internet en waar die door meer dan een miljoen mensen werd bekeken. Een uitspraak van Tiziana in het filmpje -"Ben je aan het filmen? Bravo!"- ging online een eigen leven leiden en werd zelfs op T-shirts en smartphonehoesjes gedrukt.

Tiziana werd voortdurend geplaagd met de video (en haar uitspraak), verloor haar werk en verhuisde zelfs naar een ander deel van het land waar ze een nieuwe naam aannam. Verloren moeite zo bleek, want al snel werd ze herkend. Intussen probeerde ze de video van de pornosite weg te krijgen. Hoewel de rechter haar gelijk gaf, liepen de juridische kosten op tot 20.000 euro. "Een laatste belediging" noemen de Italiaanse media het.

Intussen was de video al zo vaak opnieuw geüpload op andere websites dat het filmpje volledig van het internet verwijderen, onbegonnen werk was. Uiteindelijk zag de 31-jarige vrouw geen andere uitweg meer dan uit het leven te stappen. Italië is in shock en velen stellen zich de vraag hoe dit in het vervolg kan worden voorkomen en of er meer werk moet worden gemaakt van het recht om online te worden vergeten.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen